Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det finns fler sanningar om skolan – här är min

Nej, nu kan jag inte vara tyst längre. I flera artiklar i Bbl/AT har jag läst om hur man talar negativt om skolan: om alla fel de gör och hur illa det är ställt. Om den bilden som målas upp är sann — då vore det riktigt illa. Men det är inte sanningen.

Det kanske är personen i artiklarnas sanning. För så är det — i världen finns det inte bara en sanning, utan flera. Jag säger, med det, alltså inte att personen ljuger. Men, att EN persons sanning ska få ta så mycket plats i media är helt fel.

MIN sanning är att skolan gör allt för att mitt barn ska få en bra utbildning och att mitt barn ska få lära sig att hantera en mycket komplex värld. Jag vet vad jag pratar om.

Min son har också varit en, så kallad, hemmasittare. Och jag anser att skolan gjorde allt i sin makt, med de få resurser de har, för att få honom tillbaka. Något de lyckades med!  Dagar kortades ner, ämnen plockades bort och han fick anpassningar i klassrummet. Allt detta och vilka konsekvenser det kunde få för framtida betyg — var jag väl medveten om och insatt i som förälder. Jag skulle aldrig tacka ja till något jag inte var insatt i. Jag såg också hur lärare vände ut och in på sig själva för att hjälpa mitt barn.

Ni förstår, skolan vill inte stjälpa eller göra livet jobbigt för våra barn. Alla som jobbar där vill våra barns bästa. Jag är otroligt tacksam över allt som skolan har gjort för mitt barn.

Vems är felet till att barn blir hemmasittare? Det är inte en enkel fråga att besvara. Jag gjorde allt i min makt som förälder, så är det mitt fel att mitt barn inte kunde ta sig upp på morgonen? Nej. Men jag vet att det inte är skolans fel. Sen kan man alltid diskutera huruvida skolan som sådan är den bäst utformade institutionen för våra barn. Finns många förbättringsområden, absolut, men det är en annan diskussion som jag inte tänker ta upp här.

Jag är övertygad om en sak — för att kunna hjälpa alla hemmasittare, som tyvärr blir fler, så måste vi som föräldrar samarbeta med skolan. Vi måste hjälpas åt tillsammans och inte bedriva en häxjakt som inte leder någonstans, förutom till än mer hat, misstro och mer trasiga tonåringar.

Det är dags att börja fokusera på allt positivt som faktiskt görs för våra barn i skolan, det som kan göras och inte bara det som är fel. För det är tillsammans vi kan ta ansvar för och lösa detta, inte genom att leta efter syndabockar.

Tacksam mamma

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel