Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Därför öppnade vallokalerna senare i Arboga

Replik till insändaren ”Snåla öppettider på valdagen i Arboga”.

Tack för din fråga. Bakgrunden till beslutet om att öppna vallokalerna klockan 09:00 var främst av praktiska skäl. Genom att korta öppettiderna går det att lägga mer resurser under de tider som det är högre tryck i vallokalerna. Vår erfarenhet visar att det oftast är få väljare som går och röstar den första timmen på morgonen, samtidigt som trenden har varit att allt fler förtidsröstar istället för att gå till sin vallokal på valdagen. I och med den tidsbegränsning som det beslutades om hade lokalerna öppet under 12 timmar, det vill säga samma antal timmar som vid val till riksdag, kommun och landsting.

På valdagen fanns det fortfarande röstmottagning centralt i bibliotekets lokaler från klockan 08:00. Valnämndens beslut fattades i samråd med Länsstyrelsen. Även fler valnämnder i länet och i övriga landet beslutade om att korta öppettiderna för vallokalerna.

Tommy Karlsson, ordförande i valnämnden i Arboga

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel