Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Därför blir Köpings kommun koncern

Signaturen Kommuninvånarna ställer i en insändare den 8 december frågor kring Köpings kommuns bildande av kommunkoncern som beslutades i kommunfullmäktige den 21 december. Här kommer svar på de frågor som ställdes.

Målet med bolagiseringen är att skapa en effektivare organisation som gagnar kommunen i sin helhet och skapar största möjliga samhällsnytta, det vill säga service till kommunens invånare och företagare. Helhetssyn och långsiktighet är två ledord i det kommande koncernarbetet.

Uppdraget att genomföra en organisationsöversyn kom från kommunfullmäktige. Tjänstemannaorganisationen har på uppdrag av våra politiker sedan tagit fram underlag, bland annat i form av en konsekvensanalys. Slutligen har kommunfullmäktige tagit beslut om koncernbildningen, detta gjordes den 21 december.

Konsekvensanalysen är genomförd av en oberoende konsult. Analysen visar bland annat att det med koncernen blir det lättare för kommunens politiker att leda bolagen och skapa ett gemensamt arbete för att uppnå kommunens mål. Koncernen ska också underlätta gemensam ekonomisk uppföljning.

Strävan är att den nya organisationen med koncern där kommunens bolag är samlade ska vara kostnadsneutral, även inom löne- och anställningsvillkor. Det vi ser är en liten ökad administrativ kostnad för redovisning av koncernbolaget.

Vi utvärderar och utvecklar ständigt våra processer och organisation, både i större och mindre processer. I budget för 2021 har ett uppdrag delats ut att utvärdera den organisationsöversyn som verkställdes 1 januari 2019, det arbetet kommer påbörjas efter årsskiftet.

Sara Schelin, kommunchef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel