Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Dåligt påläst om Tornet av både M och SD

Vid torsdagens sammanträde med Arbogas kommunfullmäktige, hördes högst förvånande uttalanden inte minst från Sverigedemokraten, Martin Nyqvist.

Under ärendet om försäljning av fastigheten Tornet till Fortifikationsverket, uttalade han att han hoppades att man hade lärt sig något av inköpet av den.

Intressant, med tanke på bakgrunden till köpet att höra en Sverigedemokrat uttala dessa ord!

Tornet inköptes under tiden för den stora flyktingströmmen till Sverige, 2014-15. En oändlig ström av privata flyktingboenden öppnades i landet. Somliga i ett bedrövligt skick och ofta av rena lycksökare, vars enda syfte var att tjäna stora pengar, vilket de också gjorde.

Arboga hade redan tagit emot ett mycket stort antal flyktingar jämfört med många andra kommuner. När det då dök upp mycket trovärdig information om att Tornet, som hade varit till försäljning länge, var på väg att säljas till en köpare vars enda avsikt var att öppna ett gigantiskt flyktingboende, fanns inget alternativ.

Vi insåg att kommunens verksamheter inte skulle klara ett mottagande i den omfattningen. Tornet med sina 23.000 kvadratmeter, färdiga rum och lägenheter skulle kunna ha ett kontinuerligt mottagande på upp till 700 personer.

Att då höra Sverigedemokraten Martin Nyqvist, beklaga inköpet, är spännande. SD tycker alltså att Arboga kommun borde ha tagit emot dessa flyktingar istället? En helt ny vinkel från det partiet, må jag säga, eller är han bara dåligt påläst?

Moderaten Jonna Lindman uttalade med vissa brösttoner att de arbetat med en försäljning till Fortifikationsverket i tre år och att det äntligen lönat sig. Inget ont i sakfrågan! Det är bra och ytterst glädjande för Arboga kommun.

Sanningen är dock att kontakt togs, både med dem och andra inom försvarsmakten, redan 2015. Intresset för ett köp var då ytterst svalt, eftersom ”rädslan för ryssen” ännu inte blommat upp men de fick, redan då, upp ögonen för byggnaden vilket sedermera kan ha underlättat kontakterna. Hur påläst Jonna är om vad som hände då, är okänt.

För att byggnaden inte skulle bli stående togs det omgående fram planer, tillsammans med förvaltningarna, på verksamheter som skulle fylla Tornet till sista kvadratmetern. Planer som inte var helt gratis men som P7 kastat i soptunnan, på skattebetalarnas bekostnad.

Då skulle inte ca 10 Miljoner kronor per år försvunnit i tomgångshyra, som nu skett och som kostat Arbogaborna 40-50 miljoner.

Pengar som måste räknas bort från det nuvarande försäljningspriset om 85 Mkr. Det gäller att vara påläst, både i majoritet och opposition!

Agneta Bode

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel