Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Dags för majoriteten att lägga korten på bordet

Annons

Vi var många som med stor förvåning blev vittne till att Moderaterna och Liberalerna överraskande lade ned sina röster när frågan om att utreda Lagen om valfrihetssystem (LOV) i Köping var uppe för beslut vid förra fullmäktigemötet.

Alla fyra allianspartierna, M, C, L och KD gick nämligen till val på att också Köping borde erbjuda invånarna LOV inom den kommunala vård och omsorgen för att öka valfriheten, mångfalden och kvalitén.

En avgörande fördel med att upphandla välfärdstjänster med hjälp av Lagen om valfrihetssystem (LOV) är att det, till skillnad från Lagen om offentlig upphandling (LOU), bara går att konkurrera om kvalitén och inte med priset. Priset fastställs nämligen på förhand utifrån kommunens beräkningar om vad den egna verksamheten kostar. 

Företrädare för M och L blev mycket upprörda när vi ifrågasatte varför de plötsligt avstod från att rösta. Vi undrade om det kunde bero på att de i strid med sina vallöften, gjort en tyst överenskommelse med S och V som bakband dem?

Moderaternas gruppledare gick till och med så långt att han, vid förra fullmäktigemötet,  frågade på vilken planet Kristdemokraternas gruppledare befinner sig eftersom hon, enligt honom, borde ha känt till att M och L inte tänkt sig stå upp för detta löfte som de gett sina väljare.

Men hur skulle vi och övriga Köpingsbor kunna känna till vad majoritetspartierna S, M, L, V kommit överens om, så länge de inte offentliggjort sin majoritetsplattform? 

På nationell nivå har de fyra partierna som slöt januariöverenskommelsen offentliggjort sina 73 punkter. I Västerås kommun var den nya majoriteten snabb med att presentera sina 140 punkter och i Hallstahammar består majoritetsplattformen av 21 punkter. 

Men fortfarande, snart ett och ett halvt år efter valet, har S, M, V och L ännu inte offentliggjort vad överenskommelsen i Köping innehåller, mer än att kommunen skall ställa sig positiv till om någon friskola skulle vilja etablera sig i kommunen. Kommer M och L att lägga ner sina röster vid fler tillfällen under mandatperioden på grund av sina eftergifter med S och V? Eller kanske S och V kommer att lägga ner sina röster i någon hjärtefråga på grund av överenskommelsen med M och L?

Det är dags att öppet redovisa för Köpingsborna vad överenskommelsen innehåller. Därför uppmanar vi Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Moderaterna och Liberalerna i Köpings kommun att lägga korten på bordet och tydligt redovisa vilka frågor som ingår i majoritetsplattformen.

Lars-Axel Nordell

Ordförande KD Köping

Per Norin

Vice ordförande KD Köping

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel