Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Dags att ta ansvar – gör det lättare att sopsortera

I Kungsörs kommun är det en liten andel av allt som förbrukas i hushållen som kan slängas i soppkärlen och ska fraktas till en återvinningsstation/återvinningscentral. Jag ska vara ärlig, jag gör mitt bästa men tiden räcker inte till att göra rätt.

På Vafab:s hemsida kan jag i en sorteringslista från A-Ö läsa vilka produkter som jag kan slänga i mina vanliga sopor och andelen produkter jag förbrukar varje dag som jag inte behöver frakta iväg är få. När det kommer till trädgårdsavfall är det dessutom endast en mindre mängd, välpaketerade rester som får slängas i de bruna påsarna. Både grenar, ris och buskar måste fraktas iväg. Hur klarar sig kommunens hushåll och hur fungerar soppsorteringen egentligen?

Om jag hade soppsorterat rätt hade jag behövt åka 2-3 vändor med bil varje vecka till en återvinningscentral eller återvinningsstation. För den mängd sopor som enligt lag ska återvinnas går inte att få med sig volymmässigt promenerandes i hand. Jag har även svårt att få det att gå ihop både praktiskt och tidsmässigt som självstående mamma även om jag vill. Och jag är inte ensam. Än svårare att göra en insats för samhället är det för min morfar som är 90 år vars chanser att ta sig till en återvinningsstation är än mer begränsade än mina.

I Eskilstuna används sen flera år tillbaka ett färgsorteringssystem som ska göra det enkelt att göra rätt. Sen systemet infördes har andelen sopor som inte soppsorteras minskat med 54 procent, koldioxidutsläppen minskat till följd av andelen minskade bilresor till kommunens återvinningsstationer och antalet soppsorterare ökat. Utöver det är det i kommunen både önskvärt och rätt att lägga både kvistar, buskar och grenar i sopkärlet för restavfall och det utan att det ska läggas ner i påsar.

Även Strängnäs och Örebro tillämpar detta system. Undantaget för det här färgsystemet är grovt avfall (möbler), glas och metall.

Dagens sopsorteringssystem är allt annat än konsument-, tids- och miljömedvetet. Behov finns att se över befintligt tillvägagångssätt i syfte att underlätta möjligheten att sopsortera för den enskilde, minska antalet bilresor och även andelen sopor som inte sopsorteras.

För varje sopsorterad produkt räknas och är viktig för miljön. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Linda Johansson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel