Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Dags att minska matsvinnet i Kungsör

Centerpartiet i Kungsör vill se mer och tydligare arbete för att minska matsvinn i kommunen. Detta var en av frågorna som diskuterades i samband med Centerpartiets årsmöte.

Varje år slängs minst 1 miljon ton matavfall. Bara i Sverige. Och en tredje del av den mat som produceras hamnar aldrig på tallriken. Enligt de globala målen ska vi till 2030 halvera det globala matsvinnet per person i butik- och konsumentledet och minska matsvinnet längs hela livsmedelskedjan.

I Kungsör tillagas närmare 1600 portioner dagligen i kommunens kök och det görs årligen stora inköp av råvaror och livsmedel.

Centerpartiet har vid flera tillfällen lyft frågor om hållbar mat och vikten av en livsmedelsstrategi för att välja mer närodlad och säsongsanpassad mat, svenskt kött och att maten lagas från grunden. När vi för några år föreslog detta fick vi stor kritik från de styrande. Nu, några år senare, väljer de styrande att gå fram med ett förslag om en livsmedelsstrategi.

Lika viktigt som att köpa och tillaga råvaror med omsorg är att minska mängden mat som slängs. Redan idag pågår ett arbete med att minska matsvinnet i kommunens kök och restauranger. Centerpartiet ser positivt på den utvecklingen. Samtidigt ser vi att mer behöver göras för att minska matsvinnet. Idag saknas bland annat mål och tillgängliga uppgifter om matsvinnet från förskolor, skolor och äldreboenden. Regelbundna mätningar behöver införas för att få koll på läget och planera rätt insatser som kan handla om allt från val av matsedel till informationskampanjer. Mål behöver sättas som regelbundet följs upp. Om mat sedan blir över- varför inte sälja den till elever och personal?

Att minska matsvinnet är en viktig del i arbete för en hållbar framtid, där vi tillsammans tar ansvar för ett effektivt resursutnyttjande. Nu vill vi i Centerpartiet att Kungsörs kommun tar sig an frågan och får stopp på resursslöseri.

För Centerpartiet den 17 januari 2020

Petter Westlund, Kretsordförande

Madelene Fager, Gruppledare och oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel