Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Dags att lyfta fram Euphrosyne i Arbogas gatuvimmel

Klart att Agda Östlund borde få sin staty i Köping! Hon var ju beundransvärd, att skaffa sig en plattform i denna politikens exklusiva herrklubb.

I Arboga finns ingen staty aktuell för att hedra föregångskvinnor, men det finns gatunamn som kan påminna om viktiga kvinnor i stadens historia. Tidigare har jag i ett medborgarförslag givit exempel på lämpliga gatunamn och har även på andra sätt försökt driva frågan. Men mig veterligen har ännu inget hänt. Och ändå finns det ärevördiga Arbogakvinnor som är värda att minnas. Inte bara Helga Sundborg, den första kvinnan i Arboga stadsfullmäktige 1913.

Men de namngivande tjänstemännen/politikerna måste vidga perspektivet och tänka i nya banor, annars blir det aldrig välförtjänta kvinnors tur när det kommer till gatunamngivningar. När nya gatunamn i Arboga var aktuella under 1900-talets första hälft räckte det att män som fanns med på stadens donatorslista fick namnge gator.

Ett av de ytterst få kvinnliga gatunamnen i Arboga, Heijkenskjöldsgatan, har sitt namn efter en av stadens verkligt stora donatorer: Euphrosyne Heijkenskiöld skänkte Arbogaborna bland annat två sjukhus och ett badhus! Men rent pinsamt är att alla de totalt sju gatuskyltar som visar Heijkenskjöldsgatan är felstavade, och det på två olika felaktiga sätt! Bara skylten vid f.d. Heijkenskiöldska sjukhuset på Storgatan är rättstavad. (Euphrosynes egen stavning Heijkenskiöld ändras idag till Heijkenskjöld, så t.ex. i Riksarkivet och Svenskt biografiskt lexikon, SBL).

Rent språkligt, och förmodligen i linje med god ortnamnssed för så kallade memorialnamn, borde Euphrosyne Heijkenskjölds gata vara att föredra. Men förnamnet är långt, och svårstavat … Men skulle inte PostNord klara av ett brev utan förnamn, eller med adressen E. Heijkenskiölds gata xx? Naturligtvis, PostNord hittar ju idag, trots de felstavade skyltarna! Så nu väntar vi på Euphrosyne Heijkenskjölds gata på de nya skyltarna!

Hans Almgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel