Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Corona stoppade folkomröstningen – men inte nedläggningen av Medåkers skola

Den 28 november 2019 tog kommunfullmäktige beslut om att en rådgörande folkomröstning skulle hållas. Folkomröstningen skulle ta ställning till om det ska finnas en kommunal skola i Medåker eller inte.

På grund av rådande omständigheter med covid-19 valde kommunfullmäktige den 19 mars 2020 att skjuta upp omröstningen och gav valnämnden i uppgift att komma med ett nytt datum då folkomröstningen kunde genomföras utan risk för smittspridning.

Det är otroligt viktigt att människor inte ska avstå från att gå och rösta på grund av rädsla för att bli sjuka.

På tisdagens kommunstyrelse, 14 april, valde dock majoriteten att trots detta gå vidare med att lägga ned Medåkers skola.

Majoriteten, med Moderaterna i spetsen, som ställde in folkomröstningen på grund av corona, lägger nu fram förslaget att lägga ner Medåkers skola.

Från beslutet till nedlägging kommer det bara att vara 30 skoldagar. Det visar hur bråttom P7 har i frågan. Barnen i Medåkers kommer, enligt förslaget, att få gå kvar i sin skola till sommaren, men till hösten finns det ingen skola kvar i Medåker.

Det är både omoraliskt och odemokratiskt att göra detta.

Kommunfullmäktige har beslutat att folkomröstning ska hållas. Genom att ta detta beslut nu gör P7 den eventuella folkomröstningen som ska hållas i höst helt värdelös. För jag tvivlar på att P7 kommer starta upp skolan igen om det skulle visa sig att Arboga vill ha en kommunal skola i Medåker.

Arboga kommun behöver avvakta och respektera resultatet av folkomröstningen innan beslut kan tas i frågan om den kommunala skolan i Medåker.

I övriga Sverige så råder det ”borgfred” och politiska strider läggs åt sidan under rådande kris. I Arboga tar majoriteten tillfället i akt och väljer att ignorera ett folkinitiativ och lägger ner en byskola. Folkinitiativet samlade över 20 procent av Arbogabornas underskrifter på en vecka.

Jag är övertygad om att nedläggning av skolan i Medåker inte är Arbogabornas vilja. Vi måste utveckla landsbygden och göra det attraktivt att bosätta sig i Arboga. Ska Majoriteten med de sju partierna komma undan med att lägga ner Medåkers skola innan folkomröstningen är genomförd? Är det såhär Majoriteten ska behandla Arbogabornas folkinitiativ?

Andreas Silversten, oppositionsråd, S

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel