Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bra skola kräver bra ledarskap

Köpings skolor granskas av Skolinspektionen, SVT Västmanland och och P4 Västmanland.

Inga långa placeringar görs i Ågärdsskolans lokaler, hävdade grundskolechefen bestämt för två veckor sedan. När nya uppgifter framkom hänvisade han istället till Skolinspektionen. Det blir svårt att få inspektionen att granska en skola som skolcheferna nyligen hävdat inte finns. Elever har gått där ändå, utan politiska beslut. Redan 2006 kritiserades Ågärdsskolan av Skolinspektionen.

Särskilda undervisningsgrupper är bra. Det som brister är nämndens ansvar för innehåll och kvalité. Enligt förvaltningens egen statistik har bara två av kommunens skolor särskilda undervisningsgrupper. Det stämmer inte. Elever har i vissa grupper inte haft lärare eller utvecklingssamtal.

Alla barn har rätt till utbildning. Inga barn ska kallas extremfall. Kommunen har bevisligen gjort fel. Kan man inte undervisa alla elever ska man söka rådgivning från Specialpedagogiska skolmyndigheten. Det är gratis. För extraordinära stödinsatser kan tilläggsbelopp sökas. Det har Köpings kommun inte gjort. Det saknas även en resursfördelning efter elevers behov.

P4 Västmanland har granskat Ullvigymnasiets hela 60 avstängningar sedan 1/1 2019 och konstaterat att många elever stängs av utan lagstöd. Nämndordförande har själv tagit beslut i enskilda ärenden, trots att det strider mot kommunallagen. Att man ”missat lite i sina rutiner”, är en klar underdrift. Utbildningsnämnden har brutit mot både kommunallagen och skollagen. I väntan på att nämndordföranden ska få till en ändring i grundlagen, föreslår jag att kommunen använder sig av befintlig lagstiftning, som omväxling.

Utbildningsnämnden har sett varenda avstängning i sina handlingar. Kunskapen saknades att agera. Fortbilda skolansvariga! Börja med nämnden och fortsätt med skolchefer och rektorer. En bra skola, kräver bra ledarskap.

I Köping har lokala lösningar för länge fått gå före lagen. Det har drabbat elever hårt.

Förälder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel