Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bolagisering försvårar insynen i kommunen

Sara Schelin förklarar den 7 januari att målet med bolagiseringen är att skapa en effektivare organisation som gagnar kommunen i sin helhet och skapar största möjliga samhällsnytta, det vill säga service till kommunens invånare och företagare. Helhetssyn och långsiktighet är två ledord i det kommande koncernarbetet.

På vilket sätt skapar bolagiseringen en effektivare organisation så att det blir lättare för kommunens politiker att leda bolagen och skapa ett gemensamt arbete för att uppnå kommunens mål? Är VME:s VDs grävning i Kolsva utan lagakraftägande beslut av kommunfullmäktige förrän i oktober ett exempel på att koncernbildningen gör det lättare för kommunens politiker att leda bolagen? Det är väl snarare så att ledarskapet ska styra och samordna koncernens verksamhet så att ett mervärde uppnås för kommuninvånarna. Helhetssyn och långsiktighet uppnås genom ledning och styrning och inte genom koncernbildning.

Bolagiseringar i kommunal verksamhet görs för att minska kommuninvånarnas möjlighet till insyn, dvs en begränsning av demokratin. Det är helt i linje med den styrmodell som sedan 1980-talet implementerats i vår offentliga sektor och dess kommuner, New Public Management. Styrmodellen innebär att de förtroendevalda abdikerar som företrädare för sina kommuninvånare och delegerar all beslutanderätt till tjänstemannaorganisationen, undantaget mål och inriktning. Vilken styrmodell har Köpings kommun formellt beslutat att tillämpa?

Utifrån visitkortssyndromet ställde vi frågan om vilka ändringar av löne-och anställningsvillkor som skett efter koncernbildningen för berörda i ledningsgrupp som VD VME, VD KBAB, kommunchef, ekonomichef, men som Sara Schelin väljer att inte besvara men där vi emotser ett svar.

Kommuninvånarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel