Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Boende för våldsamma psykiskt sjuka behövs

Bortom nyheterna och människornas uppmärksamhet finns det dolda världar, som samhället helst vill gömma eller glömma, då detta kanske smutsar ner kommunens vackra ord och fasader.

Köping har huvudsakligen två boenden för folk i kommunen som lider av kronisk psykisk ohälsa. Det ena är Backen där det bor svårt psykiskt sjuka som inte klarar av vardagliga sysslor så som hygien, matlagning , städning mm. Dessa människor kommer att bo där tills det är dags att flytta dem till något äldreboende, de är mer eller mindre förvarade där. Brist på personal och dåliga löner gör inte saken bättre. Sen har kommunen ett slussboende vid namn Gläntan där de som bor klarar av vissa vardagliga sysslor med stöd av personal, dessa människor förbereds för att eventuellt kunna flytta till en vanlig bostad med stöd av boendestöden som hjälper till vid behov.

På både Backen och Gläntan finns det patienter som är alldeles för våldsamma för att kunna bo tillsammans med andra. Men eftersom Köpings kommun inte har ett boende för dessa extrema fall får de bo där de får plats och då skapar kommunen en fara för dessa svåra patienter samt för de andra brukarna som bor på dessa boenden. Det händer ofta att personalen blir slagna och hotade av dessa patienter. Ledande kommunpolitiker tycker att personalen ska kunna klara av sådana situationer utan några som helst resurser och med livet som insats.

Om inte ens psyket i Västerås kan hantera sådana patienter med alla resurser och personal de har, hur ska Köpings bristfälliga psykiska vård klara av dessa patienter. Jo, man lägger ansvaret på chefer och personalen på dessa platser, samma personal som blev uteslutna när staten delade miljarder för att kommunerna skulle förbättra undersköterskornas löner, kommer ni ihåg?

Nog om det. Köping behöver ett boende för psykiskt sjuka patienter som är våldsamma och det måste ske innan någon råkar riktigt illa ut eller dess värre att någon dör.

Så nu tycker jag att vi river ner fasaderna och omvandlar ord till handling så vi kan skapa en tryggare vård i Köping.

MM

Läs också: Kan du lova att Köpings kommun satsar mer på psykvården ?

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel