Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Beordra kommunerna att hjälpa våra äldre med inköp!

Sverige tycks genom Folkhälsomyndigheten ha sin egen strategi i kampen mot  coronasmittan.  Andelen sjuka och avlidna i Sverige jämfört med våra nordiska grannländer har diskuterats i media. Kanske skillnader i mättidpunkter och tidsintervall kan extrapoleras till jämförbarhet.

Myndigheternas definition av  vårdbehov och skyddsmateriel  verkade tidigt ha sammanfallit förvånande väl med vad som för tillfället råkade finnas att tillgå i lager efter nedrustning av all svensk beredskap i stället för de  faktiska behoven. I motsättningar mellan Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten med regeringen i följe på ena sidan och vårdpersonal och omvärlden på den andra, verkar de senare  haft det mesta rätt och då tycks prestigespöket  ha smugit sig in.

Folkhälsomyndigheten har energiskt uppmanat alla 70+are att  hålla sig hemma inomhus. Deras matinköp  ska enligt Folkhälsomyndigheten skötas av vänner och anhöriga. Många äldre har inga, eller avlägset boende, anhöriga och saknar ofta sociala kontakter och dom som finns är ofta 70+ som dom själva. Valet är då att utsätta sig för smittorisk alternativt  svält och det är säkert lika svårt för dessa som för alla andra men ett tredje alternativ finns inte. Många skulle säkert uppskatta ett tips från Folkhälsomyndigheten hur deras lösning på den ekvationen ser ut.

En självklar lösning borde vara att, med hjälp av nya lagen, alla kommuner beordras att  organisera så att matinköpen säkerställs för alla dessa och att  ansvaret inte fuskas bort på ansvarskännande privatpersoner, föreningar och samfund.    

Ruben  Schackensparre

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel