Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bär min mamma ansvaret för hemtjänstens hygien?

Min 88-åriga mamma, som bor i eget hus i Arboga, får besök från kommunens hemtjänst tre gånger per dygn av ett tiotal olika personer. Hon får hjälp med matlagning, bäddning och handling då hon har svår artros som gör det besvärligt att utföra dessa sysslor. Hon är inte i behov av hjälp med hygien eller annan fysisk omvårdnad. All personal som kommer ska sätta på sig skyddshandskar och plasttossor, så har det alltid varit. I övrigt har de ingen skyddsutrustning inte ens ett förkläde då de lagar hennes mat.

Uppenbarligen är kunskapen hos personalen vag och knapphändig kring de nya restriktionerna i och med det nya Corona-viruset. En del av personalen verkar, enligt mamma, inte ha fått eller kanske inte förstått, informationen kring att t ex hålla två meters avstånd till de äldre personer som de besöker. Trots att mamma tydligt sagt att maten ska läggas upp på diskbänken och sen lämnas där för att hämtas av henne själv, går de ända fram till mamma och lutar sig över henne för att servera hennes mat. Mamma får gång på gång säga till om detta, sen ber hon dem gå igen så snart som möjligt i ett försök att korta ner tiden de är hos henne.

I går kväll ringde mamma och var mycket upprörd, rädd och ledsen. Personen från hemtjänsten hade kommit vid den tiden då det är dags för middag. Innan mamma hinner reagera går personen raka vägen till toaletten, utan handskar, och använder den. Därefter går hen till köket för att ordna med mammas mat. Där sätter hen på sig skyddshandskar. Hen hinner hälla på varmt vatten till dagens Varma koppen, innan mamma ber honom gå igen. Det är tydligen så att mamma har huvudansvaret för att personalen ska agera enligt de nya riktlinjerna. Riktlinjer som är viktiga att hålla, särskilt i arbete med våra äldre.

Är det verkligen rimligt att det är mamma som ska komma ihåg att informera om detta?

Hur ser informationen ut som ges till personalen inom kommunala hemtjänsten? Hur ges den? Varför tycks den inte ha gått fram som den ska? Hur ser omsorgen om den egna personalen ut? Hur får vi ner det stora antalet olika personer som just nu besöker vår största riskgrupp, våra äldre, i deras egna hem? Hur länge ska vi avvakta och se hur smittan sprider sig bland våra äldre som fortfarande bor hemma och är beroende av hemtjänsten? Jag anklagar inte de enskilda hemtjänstpersonerna, men deras chefer och chefernas chefer, våra politiker – skäms på er!

Anna Holmkvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel