Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Att ta emot pengar för vad andra uträttar

Annons

I Köping finns många villor med omkringliggande tomt. Tomten ägs eller disponeras av villaägaren. Oavsett vem det är som äger tomten har husägarna självmant och frivilligt åtagit sig att gratis sköta tomten. De gör ett gott och berömvärt arbete. De håller tomten snygg, slår gräs, krattar löv, planterar blommor. De samlar och lägger gräs, nerfallet löv och annat förmultningsbart i tillslutna, godkända kärl och förbättrar jorden i sina trädgårdsland med det som efter förmultningen blivit god jord.

De odlar matnyttiga växter, potatis, bönor, ärter, gurkor, morötter, dill, persilja, gräslök m.m. Genom sitt bestyr med egen kompostering tar många villaboende bort behovet av en hel del bortforslande av avfall från tomten.

Det vore rimligt att små hushåll (en à två personer) som sköter sin egen kompostering får tömning av den gröna tunnan endast en gång (inte två gånger) per månad och då till sänkt avgift, inte till den med tiden stegvist höjda avgiften som föreslagits och kanske redan beslutats. Brun tunna behöver inte tilldelas fastigheter där en sådan hittills inte använts.

Vinner naturen, vinner klimatet på Vafab:s metoder och påbjudna avgifter?

Enda vinnare är Vafab, som har en ordförande som i insändare i Bärgslagsbladet slår fast att "Det är nödvändigt att höja taxan för avfallshanteringen". Underligt är det förstås att höja en avgift för arbete som någon annan än kommunförbundet utfört (insamling av trädgårdsavfall, förmultningsövervakning och jordförbättring).

Genom medlemskap i Vafab har Köping och några andra kommuner avhänt sig möjligheten att i full insynsbevakning (press och TV) i framtiden på egen hand låta sina medlemmar få ta del av förslag, argument och beslut. Beslut och motiveringar kommer framöver att bli mer oåtkomliga.

När frågan om avfallshantering senast var på dagordningen i fullmäktige i Köping fanns det förvånansvärt bara en ledamot som yttrade sig, nämligen kommunalrådet Elizabeth Salomonsson.

Småbrukare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel