Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Asfalten på Nygatan är en tillfällig lösning

Svart till Bengt. Tack för dina frågor. Det stämmer att det är kommunens mening att genomföra arbetet på det sätt som du har observerat. Beläggningsutförandet med asfalt istället för gatsten är en planerad åtgärd. Då schakten vid det nu avslutade fjärrvärmearbetet hade ett djup på cirka 2,5 meter så tar det en stund för marken att sätta sig efter återfyllningen.

Det är mer regel än undantag att kommunen låter marken vid den här typen av återfyllda och maskinellt komprimerade schakter sätta sig över minst en vinter, innan slutlig återställning av slitlager eller annan överbyggnad utförs.

I detta fall på Nygatan ser vi en vinning med att låta marken sätta sig över vintern, för att återställa överbyggnaden med befintlig gatstensstruktur under våren 2020. Anledningen till att vi valt att lägga ett asfaltslager av AG (Asfaltsgrus) i stället för en ren grusfyllning, är i första hand för att klara vinterväghållningen på platsen.

Trots att schakten packats och komprimerats under återfyllningsfasen är kanterna i schakten relativ mjuka, vilket skulle kunna resultera i att gatstenar, som gränsar mot schakten, plogas bort när vintern kommer. Det skulle i förlängningen medföra att ytan för slutgiltig återställning kan bli betydligt större än nuvarande yta.

En annan aspekt är att vi med en asfalterad yta istället för en ren grusyta minimerar det ständiga underhållet (groplagning) under den blöta och kalla perioden.

Åtgärden är också ekonomiskt hållbar, då vi sparar på underhållet av arbetsområdet och kostnaden för den slutliga återställningen, samt att vi gör ytan fullt tillgänglig redan nu.

Har du fler frågor är du välkommen att kontakta oss på Arboga kommun.

Magnus Andersson, produktionschef, Arboga kommun.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel