Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Arboga svarar om Åspegelns äldreboende

Svar på insändare om Åspegeln

Tack för era insändare. Alla äldre människor ska få leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Det är ledorden och inriktningen inom äldreomsorgen i Arboga kommun.

Som vård- och omsorgschef känns det fantastiskt att Arboga kommun satsar på de äldre och kan erbjuda plats på ett nybyggt äldreboende som är modernt utformat för att möta de boendes behov.

Åspegeln är byggt för att skapa en hemlik och trygg boendemiljö med modern utrustning, välplanerade lokaler och hjälpmedel. På boendet finns gemensamma ytor med möjligheter till gemenskap och aktiviteter, ljus- och färgsättning som har anpassats efter personer med demenssjukdom samt anpassade hygienutrymmen – allt för att skapa förutsättningar till ett värdigt liv och välbefinnande. På innergårdarna finns promenadstråk, balans- och träningsredskap, bänkar, odlingsmöjligheter för en trygg och god utevistelse för våra boende.

Hyreskostnaden på äldreboendet omfattar den egna lägenheten, gemensamma utrymmen, lokaler och utrustning. Slutlig kostnad baseras på inkomst och kapital samt reducering med eventuella bostadstillägg.

Vid en nybyggnation av en byggnad med bostäder eller arbetslokaler, såsom Åspegeln, finns det krav på bredbandsanslutning i alla lägenheter, enligt plan- och bygglagen. Alla boende på Åspegeln har också möjlighet att ha tv och telefon i sina lägenheter via bredbandsuttaget.

Under coronapandemin har det under långa perioder varit besöksstopp och begränsade möjligheter för de äldre att träffa sina anhöriga. Vi har sett att digitala kommunikation har varit viktigt och uppskattat av de äldre för att minska isoleringen. På Åspegeln är wifi installerat, vilket underlättar den digitala kommunikationen i bygganden. Wifi möjliggör också användningen av pedagogiska eller andra hjälpmedel i våra gemensamma utrymmen. För att bedriva framtidens äldreomsorg och möjliggöra den nya välfärdsteknologin är digital teknik viktigt. Det hjälper oss att skapa förutsättningar för en modern och trygg omsorg för våra äldre.

I en insändare lyfts kommunens arbete med covid-19. Vår högsta prioritet är att skydda våra äldre och förhindra smittspridning. Vi värnar också om den enskilde enligt gällande lagstiftning och regelverk. Vi tar tacksamt emot synpunkter i syfte att förbättra vår verksamhet och för att föra dialog generellt. Cecilia von Alten, vård- och omsorgschef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel