Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Arbetsmiljön är arbetsgivarens ansvar även i coronatider

Sedan 2016 gäller samma föreskrifter om basal hygien oavsett om du arbetar i sjukvården, inom hemtjänsten, särskilda boenden eller vissa LSS-boenden. Syftet när det infördes var att minska smittspridning och vårdrelaterade infektioner.

Det råder ingen som helst tvekan om vem som äger ansvaret för att föreskrifterna följs. Det är arbetsgivarnas ansvar. Och det betyder att alla arbetsgivare inom omsorgen ska se till att det finns information och förutsättningar, det vill säga tid till, kunskap om och rätt material, för att följa de basala hygienrutinerna. De rutiner som är grunden för att omsorgen ska kunna slå en skyddande ring runt våra sjuka och äldre i Corona-tider.

Detta lagstadgade ansvar att följa Socialstyrelsens föreskrifter har arbetsgivaren oavsett om det pågår en pandemi eller inte. Och det är ingen nyhet.

Utifrån detta – hur kan det då komma sig att personalen på både äldreboenden, i hemtjänst och inom LSS nu larmar om att det saknas material för att kunna upprätthålla de basala hygienrutinerna?

Det handlar om sådant som handskar, plastförkläden, tvål, ytdesinfektion och handsprit i Corona-pandemin. Att medarbetare inte får kännedom om de handlingsplaner och rutiner som finns. Eller att bemanningen är alldeles för låg utifrån vad som förväntas hinna med.

Vi i Kommunal har påpekat bristerna väldigt länge. Och jag tycker det är obegripligt att arbetsgivare och ansvariga myndigheter nu förvånas över läget.

Nu finns det många arbetsgivare därute som gör sitt jobb. Men, det finns också alldeles för många som inte gör det. Och det är oacceptabelt att de undersköterskor, vårdbiträden och andra yrkesgrupper som just nu jobbar stenhårt för att skydda våra äldre och sjuka hamnar i kläm.

Malin Ragnegård

Avdelningsordförande Kommunal Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel