Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Anhöriga till missbrukare behöver en egen dag

Annons

Jag vill skapa den 22 Januari, som nationella familjestödsdagen för missbruk.

Jag vill lyfta fram att narkotikamissbrukare och deras familjer är normala människor från alla samhällsskikt. Vi behöver inte frukta dem och missbruket har skördat nog av liv nu. Familjer är de största experterna på sin familjemedlem och det största verktyget för att hjälpa dem att leva goda liv.  Men i ett samhälle fullt  av fördomar, diskriminering och smutskastning  kan dessa potentiella färdigheter hos familjen, gå förlorade. Många  familjer orkar inte med både trycket som det innebär att ha en älskad anhörigs missbruk och allt vad det innebär och dessutom smutskastas av samhället, eftersom de ofta ses som en del av problemet, en anledning till att deras anhörig missbrukar.

Så på denna min egen invigningsdag av nationella familjestöds dagen 22/1,  ber vi , alla drabbade familjer, regeringen att fokusera på politik som minskar missbruket och den säkra död missbrukarna går emot. Familjer vill ha hjälp och program som håller människor vid liv.

Droganvändning är ett hälsoproblem och familjer vill ha tjänster som hjälper snarare än att straffa och kriminalisera människor på ett sätt som skapar livslånga påföljder.

Politiker måste  inkludera familjer och anhöriga som jämställda parter och rådfråga dessa om alla aspekter i utvecklingen och genomförandet av narkotikapolitiken och -programmen. För familjer och anhöriga är proffsen!

Om det allmänna samhället kan bli bättre informerat till följd av denna min och förhoppningsvis hela nationens nationella dag, kanske årsdagen av min anhörigs  start av sitt missbruksliv, inte längre behöver vara källan till den enorma sorg och smärta som det hittills har varit.

Vad vi anhöriga vill:

• Sätt in resurser där de behövs för att förebygga att fler hamnar i missbruk

• Vårdcentraler med egen mottagning för missbrukare med professionell vårdpersonal

• Behandlingshem/ program utformat av professionell personal (oftast egen erfarenhet) där missbrukaren kan vara från avgiftning till insikt om sitt missbruk.

• Nationell hjälplinje för alla som på något sätt har med missbruk att göra

Sist men inte minst, jag skäms inte ett dugg över min anhörigs missbruk för jag ser hur hen kämpar och har kämpat, och den kampen kära medborgare är det inte många av er som skulle klara av!

Det finns droger i landet som tar livet av unga nyfikna människor som bara vill ha lite kul eller dämpa tillfällig ångest,  de vet inte vad de stoppar i sig och tyvärr får flera av dem aldrig chansen att ångra det de tog. 

Så gott folk, en missbrukare är en person som är sjuk och behöver hjälp. Ska vi fortsätta spotta på dem, slå ner dem brutalt eller låta dem dö på gatan? Ska vi smutskasta deras familjer?

Det är 2020 nu, dags att se verkligheten innan den drabbar dina egna närmaste!

Morsan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel