Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Alla vinner på att vi satsar på engelska

Minoritetsspråkens framfart oroar mig. Varför uppmuntras de? Enligt vad jag läst på nätet så har Sverige fem nationella minoritetsgrupper. De är samer, sverigefinnar, tornedalingar, romer och judar. Jag befarar att snart ingår väl arabiskan, persiskan, somali och spanskan också i gruppen minoritetsspråk.

”Alla ska ha rätt till sin kultur”, det vill säga språk och levnadsvanor, framhöll någon expert som uttalade sig på nyhetssändningen på radions P1  måndagen den 1 juni. I förlängningen blir Sverige ett splittrat land med konflikter därför att alla dessa olika grupper vill ha igenom sina speciella krav.

Det enda vettiga är att samlas omkring ett världsspråk som engelskan. De unga av idag använder just engelska i stor utsträckning vid datorspel. De är väldigt duktiga och de flesta svenskar i medelåldern är också bra på engelska.  I arbetslivet används engelskan dagligen. Ett exempel är HR-chef istället för personalchef.

Vi hade kunnat och kan spara mycket stora summor om flyktingarna som kommit/kommer hit fått/får undervisning på engelska i stället för på minoritetsspråket svenska. Just det – svenska språket är väl inte annat än ett minoritetsspråk i Europa och i stora världen. Många av invandrarna har läst engelska i sitt hemland så det hade blivit stora ekonomiska vinster för landet. Att det bland invandrarna finns de som är analfabeter betyder inte att det nya språket de ska lära sig inte kan vara engelska. De som vill lära sig ett minoritetsspråk bör göra det i studiecirklar och betala avgifterna själva. Det ska inte belasta statskassan.

Ett land – ett språk

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel