Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Åk inte på alla cuper - för klimatets skull

Läser mycket om hur vi bör göra för att rädda miljön och påverka klimatet. Undrar varför ansvaret ska läggas tungt på den lilla människan? Jag har svaret: För att ingen i näringslivet vill att någon ska sälja mindre av vare sig varor eller tjänster och resor. Så om de säger att alla ska äta annorlunda så tror alla att man bidrar med något till miljön och allt annat få fortgå, så att inga företag ska minska sin försäljning. För hur ska det då gå med jobb och skatter. Ekvationen är svår att få ihop. Men om vi skulle se till vad som är viktigast. Det är ju miljön och klimatet. Det får vi utgå ifrån och sedan får vi anpassa oss efter det. Det är en stor utmaning för våra politiker och näringsliv.

Istället för att lilla människan ska tänka på att i butiken välja den miljövänliga varan som är dyrare istället för den billigare varan som ej är lika miljövänlig, så borde det läggas på butiken, grossisten. Det borde inte få finnas så många alternativ. Det borde politiken se till. Från och med nu skulle vi inte behöva så många val. Från och med nu skulle det bara få finnas miljövänliga alternativ i butiken.

Vi kan även börja med att se oss omkring i hemmet. Istället för att kossan ska får skulden för koldioxiden, istället för att lilla människan ska ha dåligt samvete om man äter kött så kan vi se i våra badrumsskåp, städskåp, förråd och garage. Behöver vi alla kemikalier som finns där? Behöver vi alla sorters produkter till håret, smink, alla olika städprodukter, medel till att få vår trädgård i topptrim, medel till att städa vår bil? Behöver vi verkligen göra låtsasnaglar som ska bytas ut varannan månad? Behöver vi limma på låtsasögonfransar? Behöver vi dricka vin som färdats runt halva jorden?

Sedan går vi utanför vårt hem och tittar. Behöver vi verkligen resa utomlands så fort vi vill koppla av? Sverige är vackert. Vi kan uppleva vårt land istället.

Behöver vi ha EU dit alla politiker åker för att mötas och sitta med hörlurar med tolk för att bestämma och styra EU? Det finns väldigt bra kommunikationsmöjligheter idag, många har möten via dessa möjligheter istället för att åka massor av mil för att komma fram till något bra.

Och nu något ännu känsligare, måste det ordnas cuper för alla sporter, måste alla som är med i en sport åka flera mil för att spela cuper? Måste det ordnas VM, OS i alla sporter? För att inte tala om nöjesåkandet, hur kan rallytävlingar få fortgå? Massa onödiga mil som åks, när lilla människan som pendlar med egen bil till jobbet ska ha dåligt samvete för att man inte åker kommunalt, om det ens är möjligt att göra det.

Jag tror det finns massor vi kan göra för vår miljö och vårt klimat. Bara vi tänker lite längre. Att man faktiskt får offra något, flyg en gång mindre per år, helst inte alls. Åk inte iväg på alla cuper, ordna fler lag i den kommun man bor i istället, låt fler få vara med. Köp inte massa onödiga kemikalier.

Livet borde vara härligt att leva, inte belamrat med dåligt samvete för hur man tar sig till jobbet, eller vad man äter.

Miljömaja

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel