Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: 90-åring varnar för telefonbedragare

Häromdagen satt jag framför tv:n och tittade på Postkodmijonären. Jag försöker i min ensamhet besvara frågorna som programledaren ställer till den tävlande.

Telefonen ringer och jag svarar. En vänlig mansröst undrar om han har kommit rätt. Innan jag hinner svara rabblar han upp mitt fullständiga namn och personnummer.

Han presenterar sig med att han sitter på banken och går igenom mina månadsräkningar (en fredag kväll klockan 19.45). Det har inkommit en räkning på 800 kronor som jag saknar täckning för. Han frågar om räkningen skall betalas eller inte.

Jag blir skärrad och svarar att jag inte haft någon räkning på 800 kronor. Då säger han att någon utomstående tydligen varit inne på mitt konto. Han uppmanar mig att se efter om mitt bankomatkort verkligen finns hemma. Han behöver kortet för att göra en polisanmälan ifall någon utomstående kommit över mitt bankomatkort.

Omskakad som jag är svarar jag att jag inte vet var jag har mitt kort. ”Du måste leta rätt på det, jag väntar”, säger han. Jag reser mig för att se efter och övertyga mig själv om att allt är i ordning, då jag plötsligt inser att något inte stämmer och stänger av telefonen.

Jag klarar mig utan skada den här gången, men det känns kränkande och olustigt. Jag vet ju att banken aldrig ringer. Banken kontaktar alltid skriftligt. Varken banken eller polisen begär någonsin att få se mitt bankomatkort.

Trots mina 90 levnadsår anser jag mig vara relativt klar i huvudet och ändå så ger jag mig in i ett samtal med en bedragare! Man blir skärrad och tappar omdömet. Någonting som står mig nära är hotat. Jag blir rädd och måste agera snabbt. Det är så lätt att falla i bedragarens fälla.

En liten varning till äldre. Ringer någon som påstår sig vara från banken eller polisen och vill se ditt bankomatkort eller dina koduppgifter: LÄGG PÅ TELEFONLUREN!

Vänliga hälsningar från

90-åringen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel