Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insamling: 29 ton friluftsutrustning och 440 000 kronor

På tre år, eller rättare sagt två insamlingsdagar, har svenskarna lämnat in hela 38,5 ton sport- och fritidsutrustning till insamlingen GeBortTillSport.

2015 lyckades initiativtagaren Ida Björnstad tillsammans med TV4 få svenskarna att skänka 9,5 ton sportutrustning till arrangemanget GeBortTillSport. Nu under söndagen, den 10 september, var det dags igen.

Läs den tidigare artikeln: Sportutrustning som samlar damm? Nu kan du skänka till behövande

– Jag är fortfarande chockad över resultatet. Det här är också ett bevis på att det vi gör berör och engagerar, säger Ida Björnstad, initiativtagare GeBortTillSport, i ett pressmeddelande.

Totalt var 57 orter med i insamlingen som tillsammans samlade ihop 29 ton sport- och fritidsutrustning till Fritidsbanken, vilket är 19,5 ton mer än 2015.

– Att svenska folket är givmilda, det visste vi redan - hela vår verksamhet bygger på det. Men under GeBortTillSport har man verkligen överträffat våra förhoppningar med råge. Nu ska vi ta hand om den utrustning som har samlats in och se till att den kommer till användning genom att låna ut den gratis, säger Henric Byström, kommunikationsansvarig på Fritidsbanken.

Samtidigt som svenskarna rensade på vinden och i skåpen auktionerade svenska idrottsstjärnor och kändisar ut sina tillhörigheter på Tradera. Signerade Zlatan-tröjor såldes för 33 300 kronor, Peder Fredricsons All Star-träns gav 20 600 kronor till insamlingen och en padellektion med Tilde de Paula Eby och Peter Jihde slutade på 10 200 kronor.

Pengarna som samlades in, 440 000 kronor, kommer att gå till ett nyinstiftat GeBortTillSport-stipendium som stöttar initiativ som främjar alla barn och ungdomars möjlighet till idrott.