Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Inget barn ska behöva komma till en stängd dörr"

 
Folk
Visa alla artiklar

Mari-Anne Gustafsson har varit ledare i Unga Örnar Centrum i 40 år

Annons

Det började 1973. Mari-Anne blev tillfrågad om hon kunde tänka sig att hjälpa till som ledare i Unga Örnar Centrum.

– Det var väldigt lite verksamhet just då. Det fanns en interimsstyrelse och en ledare.

Mari-Anne tackade ja och blev kvar. Hon började som ledare först i en källarlokal i gamla Sesamhuset, Västra Långgatan därefter och nu på Hummelbäcksgatan sedan 1982.

– På 1980-talet hade Unga Örnar Centrum grupper på många ställen i stan.

Hon räknar upp några exempel; Fågelvägen, Hagavägen, Erlandsvägen, Mariebergsgatan. Nu är det två grupper på Hummelbäcksgatan. På tisdagskvällarna ansvarar Mari-Anne för verksamheten tillsammans med Bror Backman och Erika Nilsson. Onsdagsgruppen sköts av tre andra ledare.

Föreningslivet har påverkats under de här 40 åren.

– Det är vanligt att båda föräldrarna jobbar nu, och dagmammor som hade hand om barnen i hemmen förr är nästa helt försvunna.

I verksamheten får barnen baka med de vuxna, prova att snickra, pyssla och mycket annat. Djurkliniken och brandstationen är omtyckta mål för studiebesök, och badhuset är populärt.

– Jag tycker att vi vuxna har ett samhällsansvar när det gäller de yngre. Vi har sagt att inget barn ska behöva komma till en stängd dörr, alla är välkomna.

Varje år är det övernattningar i Andersgården, den lägergård Köpingskretsen Unga Örnar fick till skänks för några år sedan.

– Det var helt fantastiskt när Anders Jansson ringde och frågade om vi ville ha en lägergård.

Mari-Annes ögon strålar. Det är ett minne hon aldrig kommer att glömma. Nu är det hon som ansvarar för bokningar till gården.

Hon berömmer ledarna som arbetar med barngrupperna på Unga Örnar Centrum. Och nämner Pia Källgren, aktiv i styrelsen, som själv började i föreningen som tonåring.

– Hon vill ge tillbaka av det hon själv fick som ung.

Mari-Anne är inte bara ledare och ordförande för Unga Örnar Centrum sedan 1985. Hon är även aktiv inom Unga Örnar Köpingskretsen, leder cirklar ideellt i ABF:s regi i bland annat vävning och scrap booking, och jobbar på klädbytardagarna för 29:e året i rad. Och brinner för barnkulturen.

Engagemanget i föreningslivet har gett många vänner, även privat.

– Det har bara blivit så.

Den dag hon inte längre kan delta i föreningslivet fasar hon för.

– Unga Örnar är och har varit en så stor del av mitt liv.