Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen fara i Sverige för nedsläpp eller strålning

Följderna av problemen med de japanska kärnkraftverken är svåra att överblicka. En sak är säker: Det är ingen fara för strålning i Sverige.

Annons

Så kan experters och myndigheters samlade kunskap sammanfattas.

Westinghouse Electric Sweden AB i Västerås, tidigare Asea/ABB Atom, tillverkar bränsle och styrstavar till kärnkraftverk över hela världen. Företaget har mer än 500 anställda i Västerås och ägs av japanska Toshibakoncernen med 200000 anställda världen över.

Vd Johan Hallén:

– Det är ännu för tidigt att säga vilka följder händelserna i Japan får för kärnkraftsbranschen.

Johan Hallén och hans medarbetare har mycket stor kunskap om och erfarenhet av kärnkraftsteknik och -säkerhet. Han hänvisar dock till Strålsäkerhetsmyndigheten för alla frågor kring de japanska kärnkraftverkens säkerhet och hur eventuella utsläpp påverkar Sverige:

– De kan ge bäst svar.

Strålskyddsmyndigheten hade under tisdagen telefonväxeln bemannad ända fram till klockan 23 – säkert kommer den att vara bemannad under mycket stora delar av kommande dagar för att klara trycket från allmänhetens frågor.

Från Strålskyddsmyndigheten kan informationen sammanfattas med följande:

* Det är ingen risk att strålning, oavsett vad som än händer i Japan, sprids till Sverige i sådana doser som är hälsofarliga.

* Radioaktiva ämnen som hamnar i havet späds ut till mycket låga halter. Därför är det ingen särskild risk för fisklivet.

Mer läsning

Annons