Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga biltävlingar vid årets Röforslopp

För första gången i Röforsloppets snart 76-åriga historia kommer inga bilar att komma till start.
Flera anledningar ligger bakom det kontroversiella beslutet.

Annons

Helgen den 4-5 augusti anordnas den klassiska racingtävlingen i Röforsbacken utanför Arboga.

Sedan 1935 har motorcyklar och bilar turats om att köra uppför backen. Men i år ändras det.

Bilarna finns inte med 2012.

Tre anledningar ligger bakom. Den första är att det samma helg körs en backtävling för bilar, kallad Uphill Cup, i Västerås. Något som tar många tävlande från Röforsloppet.

– Den tävlingen är väldigt populär så många av de som kunde tänkas köra Röfors hamnar där i stället, säger Thomas Avelin, tävlingsledare för Röforsloppet 2012.

Röforsarrangörerna tror samtidigt att rallyförare som tävlar i Midnattsolsrallyt (18-21 juli) kommer att vara trötta från den tävlingen och inte orka ställa upp i Arbogaloppet eftersom det går så pass tidigt efteråt.

I den populära rallycrosstävlingen finns det en annan anledning till att det inte blir några förare.

En backkommitté utsedd av Rallycrossförbundet har beslutat att SM-tävlingarna i backe inte får köras ihop med motorcyklar på samma bana.

– De har tagit ett beslut att back-SM bara ska gå som ett eget arrangemang och inte ihop med något annat. På grund av det får vi väldigt svårt att få ihop förare till biltävlingarna. Visst, vi hade kunnat starta med till exempel fem förare, men det tycker inte vi hade blivit så bra, säger Thomas Avelin.

I stället för biltävlingen kommer crosskart att köras i backen.

SMK Arbogas Daniel Gillberg, som vann rallycrosstävlingen vid Röforsloppet i fjol, tycker att det är synd och skam att biltävlingarna för första gången på 76 år inte finns med.

– Det är pinsamt tycker jag. Röforsloppet är en traditionstävling som man inte bara rör om så där. Jag vet flera förare som hört av sig, men blivit besvikna på svaret. En inbjudningsklass borde ha funnits med åtminstone.

På vilket sätt tror du det kommer att påverka?

– Klubben (SMK Arboga) kommer nog att få lida för det. Det är väldigt mycket publik som kommer för att titta på bilarna, de kan gå förlorade nu. Inget ont om crosskarten, det är jättekul att de får visa upp sig, men många bilentusiaster kommer nog inte att komma till backen, säger Gillberg.

Tävlingsledaren Thomas Avelin är av annan åsikt.

– Det är svårt att säga hur det kommer att påverka när bilarna inte kör, men spontant tror jag att crosskarten kan komma att locka andra människor till backen.

Kan bilarna vara tillbaka i Röforsloppet nästa år?

– Det kan jag inte svara på nu, det beslutet ligger hos Svenska bilsportförbundet. Men finns det en möjlighet att ta tillbaka bilarna gör vi så klart det.