Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Influensan dröjer i länet

Vintern och kylan är här och med den kommer oftast även influensan. Enligt smittskyddsläkaren Jan Smedjegård är det dock lugnt på den fronten.

Annons

– Vi har inte några bekräftade äkta influensafall i länet än. Många säger att de fått influensan men det rör sig oftast om en rejälare förkylning eller luftvägsinfektion, säger Jan Smedjegård.

Att det rör sig om äkta influensavirus är inte lika vanligt. Förra veckan rapporterades endast ett nytt influensafall i Sverige och antalet var lågt även i övriga Europa.

Totalt har sju fall anmälts i Sverige under höstsäsongen och i Västmanland finns inga laboratoriemässigt bekräftade fall.

Vaccinationer pågår sedan mitten av oktober och det finns vaccin så att det räcker till alla som vill ha. Riskgrupperna är de samma som förra året under svininfluensan.

De grupper som bör vaccinera sig är ålderspensionärer, yngre personer som har kronisk hjärt- och lungsjukdom, astma, mellitus, diabetes, njursjukdom, leversjukdom, kraftig övervikt, nedsatt immunförsvar, de som har en neurologisk sjukdom med svårighet (till exempel Parkinsons eller MS) och multifunktionshindrade barn.

– Riskgrupperna är lite flera än 2008 och tidigare då man bara huvudsakligen pratade om personer med kronisk hjärt- och lungsjukdom, nedsatt immunförsvar och diabetes mellitus, säger Jan Smedjegård.

Nytt för i år är också att gravida kvinnor, som inte tog pandemivaccinet i fjol, rekommenderas ta årets influensavaccin. Om de däremot vaccinerades mot svininfluensan behöver de inte vaccineras nu.

– Alla andra riskgrupper rekommenderar vi att ta en ny spruta i år. Även om de vaccinerade sig mot svininfluensan i fjol, säger Jan Smedjegård.

För att skydda sig från att få influensan är det samma rekommendationer som vid förra årets influensa – en god handhygien är mycket viktig.

Annons