Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ID-kontroller avskaffas – gränskontroller förstärks

Under tisdagen meddelade regeringen att man inte kommer att fortsätta med de ID-kontroller som har genomförts på tåg, bussar och färjor mellan Sverige och Danmark. Gränskontrollerna kommer istället att skärpas.

Annons

Under en pressinformation på Rosenbad meddelade infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman beslutet. Efter information till regeringen från berörda myndigheter togs nu beslutet att inte fortsätta med ID-kontrollerna. Kontrollerna kommer att upphöra att gälla vid midnatt mellan onsdagen och torsdagen.

– Som det ser ut nu är det inte nödvändigt att fortsätta med ID-kontrollerna men vi är beredda att återinföra dem om den bedömningen görs från myndigheterna, säger Anna Johansson.

Ett av skälen till att ID-kontrollerna tas bort är att de har skapat mycket frustration och har upplevts besvärligt för de som pendlar på sträckan. Ett annat skäl är enligt Anders Ygeman att antalet människor som söker sig till Sverige nu är färre.

– Migrationstakten har de senaste tolv månaderna legat stabilt lågt.

Istället väljer man nu att förstärka gränskontrollerna, bland annat genom automatisk avläsning av bilars nummerplåtar och utökad fordonsröntgen. Målet är att samtliga resenärer ska kontrolleras så att de har rätt att resa in i landet, meddelar Anders Ygeman.