Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyresupproret: Vårdchefen förklarar hyreshöjningarna

Angående den senaste artikeln i Bärgslagsbladet (15/2) skulle jag vilja klargöra några saker. För det första så har vi följt hyreslagen i fråga om hur vi meddelat hyresändringen. Det är inte av illvilja varje enskild person själv får ta sitt ärende till hyresnämnden, utan eftersom det rör sig om andrahandskontrakt så är det inte kollektiv förhandling som gäller, utan varje kontrakt förhandlas för sig.

För Plus-läsare: Rådet till hyresgästarna: betala inte hyran

Läs också: Anhörigprotester efter chockhöjningen

Läs även: Kommunalrådet om hyreschocken:rimligt och rättvist

Hos oss hyr var och en nu sin egen lägenhet, till skillnad från förr då äldreboenden och LSS-boenden var mer av institutioner och lägenheterna inte på samma sätt sågs som enskilda hem. Då fungerade det med en mer jämn hyressättning men nu har vi behövt modernisera hyressättningen så att hyrorna varierar med storleken och standarden på lägenheterna.

När vi har gjort den översynen har vi framför allt utgått ifrån hur hyrorna är satta i Kolsva där man hyr direkt av KBAB istället för i andra hand av nämnden, så som det ser ut i Köping. Det är rimligt att samma hyressättning råder i hela kommunen, vi har alltså inte hittat på något eget system.

Alla ska ha råd att bo hos oss och alla är fortsatt välkomna med sina frågor och funderingar.

Det är vanskligt att som anhörig jämföra rakt av med sin egen lägenhet eftersom vi i hyran behöver räkna in gemensamhetsytor, el och andra tillägg som kommer av den speciella boendesituationen en lägenhet i äldreboende eller LSS-boende innebär.

För Plus-läsare: Filip Hammar rasar mot hyreshöjningarna

Tanken är givetvis inte att hyrorna ska drabba den enskilde utan att subventioneringen av hyrorna inte ska tas från pengar som ska gå till vård och omsorg om de som bor hos oss. Subventioneringen ska istället ske genom de skyddsnät vi gemensamt satt upp på nationell nivå: genom bostadstillägg.Med det sagt kommer det alltid att finnas personer som faller mellan stolarna och därför finns det flera nivåer av extra säkerhet:

• Vi har inte hyressatt någon lägenhet över 6 000 kronor oavsett storlek på lägenheten. (Till detta kommer elkostnad för de som inte har egna elmätare).

• Vi välkomnar en prövning av hyrorna i hyresnämnden och kommer rätta oss efter deras beslut.

• Du kan också alltid begära enskild prövning av din hyra hos förvaltningen, vilket några redan har gjort. Det innebär att vi gör en personlig prövning av din hyra utifrån just dina ekonomiska förutsättningar. (Kom bara ihåg att ansöka om bostadstillägg först, eftersom det beskedet räknas in i prövningen).

Alla ska ha råd att bo hos oss och alla är fortsatt välkomna med sina frågor och funderingar.

Jeanette Sander, Vård- och omsorgschef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel