Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Husbilen blev deras hem – nu drar Bagar-Bengt och Tina söderut igen: ”Tio gånger bättre än vi hoppades”

1 300 mil, åtta länder, sju månader – och massor av upplevelser för livet. Nu är ”Bagar-Bengt” Jonsson och Tina Berglund tillfälligt hemma i Kungsör, men snart bär det iväg igen. Några planer på att slå sig ner igen finns inte för paret som bor permanent i den numera lite mindre husbilen.

Anmäl text- och faktafel

Den nästan nio meter långa husbilen som blev paret och kollegorna Bengt och Tinas hem när Bengt sålde Bagarns Brödbod i höstas har bytts ut mot en så kallad ”plåtis”, en mindre version på drygt sex meter. Den stora bilen visade sig vara lite opraktisk emellanåt.

– Den var ju som ett slott i jämförelse, men ingen höjdare att ratta omkring på branta bergsvägar och i trånga städer, säger Bengt.

Efter att ha ”downsizat” sig från vanlig bostad till stor husbil blir det nu alltså att tränga ihop sig ännu mer.

– Men det funkar, man anpassar sig. Förra resan hade vi nästan för mycket grejer med oss, mat som vi tog med från Sverige och sedan aldrig åt till exempel.

Med den mindre bilen räknar paret med att nästa resa ska bli lite smidigare.

– Med den kan man ju åka upp i bergen, ner till stränder och andra ställen. Nu blev det så att vi till exempel hyrde en liten bil på Algarvekusten en vecka för att ta oss runt ordentligt, berättar Tina.

Förutom bökandet med åttametersbilen blev Bengt och Tinas långa vinterresa precis vad de hade hoppats på.

– Och tio gånger bättre ändå. Vi såg 99 procent av det vi ville och jättemycket vi inte hade tänkt på, säger Bengt.

Paret räknar upp många höjdarupplevelser under den långa resan: Magnifika Forte da Graca i Portugal, vandringar på världskända leden Caminito del Rey i Spanien, en oväntad westernfestival i en spansk pilgrimsort…

– Det var speciellt kul på kvällen när folk satt på hästarna i cowboykläder med öl och mobiltelefoner i händerna, minns Bengt.

Lite oväntad var också den snöstorm kungsörarna fastnade i en dag i franska Saint Etienne. Med lite tur kunde de ändå slirigt manövrera husbilen till en parkering.

– Det var bara att konstatera att vi var insnöade, så vi passade på att göra Boeuf Bourguignon i husbilsköket medan folk satt fast i bilarna runt omkring, berättar Tina.

Många härliga minnen alltså, och snart dags för en ny resa. Men, måste man ju fråga, har de saknat jobben och bageriet under den långa resan?

– Man minns allt det positiva och saknar alla trevliga kunder, men inte det livet vi levde då, säger Tina, och Bengt håller med.

– Jag kan sakna själva bageriet, men inte livsstilen. Det var inte så att det fanns något negativt egentligen, det var bara att vi var så utarbetade, säger Bengt.

Det var just det hårda jobbet under många år som gav Bengt och Tina möjligheten att leva som de gör nu, sedan bageriet såldes förra året. Men det hade en baksida med för mycket jobb och en stressad livsstil som fick sina konsekvenser. Tina lever med en stressfraktur i ryggen, och Bengt kämpade länge med stressframkallad ångest.

– Jag mår bra nu, och har gjort det ett tag. Men ångesten var nästan omöjlig att hantera ibland, även när vi hade sålt och började resa, säger han.

– Jag försökte se till att vi parkerade husbilen nära sjukhus, och sade till Tina att ”du vet väl var vi är någonstans om du måste ringa efter ambulans åt mig”.

Nu har de båda hittat ett lugnare tempo, ”pensionärstakt” som de säger, som har gjort gott för hälsan.

I september bär det alltså iväg söderut igen med den nya plåtisen. Men det blir nog ”bara” några månaders husbilstur den här gången – för sedan ska en annan dröm uppfyllas.

– Vi tänker att vi åker hem till jul. Men vi har vänner som har en segelbåt i Västindien, och planen är att åka dit och segla några månader efter nyår, säger Bengt.

Inga dåliga framtidsplaner, kan man tycka. Det går bra att följa resorna, och Bengt och Tinas andra äventyr, på deras blogg 365degrees.se. Bloggen är också ett sätt för dem själva att få ett minnesalbum över resorna.

– Det är toppen att skriva, man får sina minnen sorterade och lättare att komma ihåg. Och jättekul att så många följer bloggen, säger Tina.