Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Hur kan kommunalt VA vara värt en halv miljon?"

 
VA-bråket i Köping
Visa alla artiklar

"Vilken stor förmån är det som är värd en halv miljon om man redan har fungerande vatten och avlopp?"
Det undrar torp- och sommarstugeägare efter Elizabeth Salomonssons uttalande kring tvångsanslutning av sommarstugeområden till VA-nätet.
Man är rädd för framtida skuldbördor och ifrågasätter även räknemodellen med tomtytor.

I onsdagens artikel i Bbl/AT redogjordes för tankarna bakom den totala höjningen av anslutningtaxan till det kommunala VA-nätet i Köping.

Den nya taxan ska även gälla omvandlingsområden där till exempel allt fler sommarstugor blir permanentboende.

Anders Björkroth, Stäudd, konstaterar att anslutning av en stuga med tomt på 3 000 kvadratmeter eller större kommer nå maxtaket och totalt kosta 378 800 kronor. Till detta kommer egna kostnader för framdragning av ledningar på tomten, modifiering av huset och ett godkänt mätarutrymme som gör att slutnotan kan hamna mellan 450 000 och 500 000 kronor.

– Det motsvarar en tredjedel till halva värdet på husen. Hur ska äldre kunna ta den smällen ekonomiskt och fortsätta bo i sina livsverk på ålderdomens höst, skriver Anders Björkroth i ett mail.

Han menar också att kostnadsfördelningen på grund av tomtyta blir extremt orättvis. 1 000 kvadratmeter tomt betalar med det nya förslaget 252 400 medan 3 000 kvadratmeter tomt betalar 378 800.

– I praktiken kan den ena tomten ha en större gräsmatta eller en lite större naturhörna. Det är inget som gör att VA-påverkan blir olika. Tvärtom kan den lilla tomten bebos av en barnfamilj med stort umgänge medan den stora av en ensam person, skriver Anders Björkroth.