Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemma hos Mikaela och Charlie på lotten: ”Det här är min fristad”

Artikel 1 av 2
Livet på lotten
Visa alla artiklar

Minnen från barndomen och sonens önskan om en trädgård blev starten på en ny livsstil för Mikaela Pärlsjö, 36, från Arboga. Hon skaffade sig kolonilott.
– Det är så kul att se allting växa fram, säger hon.

Odlingsboomen har gett långa köer till landets kolonilotter. Men Mikaela Pärlsjö lyckades i fjol bli medlem i koloniträdgårdsföreningen i Högsta. En odlingsoas som ligger strax norr om Arboga.

– Då var det bara kö till tomter med färdiga stugor. När pandemin slog till fick många som bor i lägenheter upp ögonen för kolonilotter och då small intresset till. Nu står folk på kö till alla platser, säger Mikaela.

Mikaelas har varit intresserade av odling sedan barnsben, ända sedan hon fick hjälpa sin mormor och morfar i lantbruket. Som barn blev Mikaela diagnostiserad med reumatism och var rullstolsburen i perioder. I dag är hon sjukpensionär eftersom att hon vid 20 års ålder även fick diagnosen multiskuleros, MS. I efterdyningarna av det växte hennes intresse för odling.

– Det här är min fristad. Här kan jag slå ner på takten och göra något positivt för kroppen.

Mikaela tog över en tidigare oanvänd plats. Här har hon och femårige sonen Charlie skapat liten oas. När Bbl/AT besöker har växterna börjat ta fart och blommorna börjat spricka fram. Charlie har varit med och bestämt vad som ska finnas i trädgårdslandet.

– Japp, det är jättelätt, berättar Charlie om hur det går till att plantera alla hans favoriter, som jordgubbar, hallon, smultron och broccoli.

– Han älskar grönsaker och det första Charlie ville plantera här var broccoli. Jag har aldrig planterat broccoli förut men det är kul att experimentera, säger Mikaela.

Även Mikaelas övriga familjemedlemmar har varit med och hjälp till i trädgårdslandet. Tillsammans har de nyligen byggt en mindre stuga. Den är just nu inredd med bord och stolar och en mindre köksbänk. Framöver vill Mikaela också ha övernattningsmöjligheter i stugan.

– Det är som ett litet fritidshus. Vi är här flera gånger i veckan och framtidsplanen är att vi även ska kunna övernatta här. Men jag har flera planer och det får ta sin tid. Upplevelsen är resan mot ett mål.

Just nu ska hon utöka planteringen på de cirka 500 kvadratmetrarna som hon arrenderar av föreningen. När klätterväxterna och honungsrosorna vuxit till sig är Mikaelas vision att dela in trädgården.

– Tanken är att dela in trädgården i olika rum. En del med blommor, en del med grönsaker och och en insynsskyddad del där vi kan umgås.

Mikaela känner sig trygg med att odla blommor, men vill lära sig mer om grönsaksodling. Som hur man gör en egen jordfabrik med hjälp av kompostering.

Till nästa sommar är planen att ha ett växthus och ett köksland på kolonilotten.

– Jag har lärt mig så mycket på kort tid. De andra här i föreningen har lång erfarenhet och delar med sig av tips. Vi har bytt både växter och sticklingar med varandra och hjälps åt när det behövs. Det är en härlig gemenskap och jag har träffat många att dela mitt intresse med.