Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hätsk stämning under vindkraftmöte

Ljud, var ordet som präglade mötet om vindkraftsparken i Odensvi. På plats fanns företaget bakom satsningen för att svara på frågor om oljud från vindkraftverken, allt medan volymen steg ...

Det var ett hundratal intresserade som kom för att lyssna under Scanergys informationskväll om en blivande vindkraftpark. Även motståndarna fick utrymme att påtala varför vindkraftssatsningen vore en dålig idé.

Det var helt klart ljudet, eller oljudet, från vindkraftverken som stod högst på agendan denna kväll, då båda sidor höll demonstrationer av hur buller skulle komma att påverka närliggande bostäder.

Skeptiska frågor, utrop och liknelser från besökarna drog ner ett vassa applåder – och vindkraftsmotståndarna ledda av Markus Nyberg gick hårt fram med frågor till Scanergy, och deras anlitad e ljudexpert.

Under en utförlig faktapresentation, bland annat av hur vindkraftsljud färdas och skulle påverkas av mellanliggande skog, vatten och vindstyrka var det många som inte kunde hålla frågorna tillbaka:

– Vi bor vid en sjö där vi till och med hör grannarna på andra sidan vattnet prata i vanlig samtalston; hur kommer ljudet från stora vindkraftverk påverka oss? frågade en man i publiken.

Ljudet från vindkraftverk är som ett dovt surrande, och kan upplevas som irriterande, speciellt utomhus. Under kvällen fanns möjlighet att gå in i ett rum och lyssna på ett inspelat ljud av hur vindkraftverk låter.

– Det känns ytterst tveksamt, jag undrar till exempel hur man kommer påverkas mentalt av att höra detta ljud dygnet runt, även när man kommer hem från jobbet, sa Hasse Jonsson, som arbetar i en bullrig miljö.

På frågan om vilka uppoffringar de närboende egentligen ska göra för vindkraftsparken blev Scanergy svarslösa, och ljudvolymen steg märkbart. Utrop som:

– Det här gäller våra liv.

och:

– Ni vill bara tjäna pengar, hördes då från publiken.

Madeleine Weinholm är projektledare på Scanergy för Vindpark Odensvi och tyckte efter de tre timmarna att mötet gått bra.

Det var ganska krigisk stämning i kväll, hur känner du?– Det här var ingenting jämfört med tidigare träffar vi haft. Men det är jättesvårt att nå fram till folk som är upprörda, och vissa vill helt enkelt inte ha vindkraft.

På plats i går kväll fanns även en handfull politiker för att få information från båda sidor.

I rummet intill ledde Markus Nyberg motståndarnas möte med en egen expert, där de påtalade bristerna med planerna.

Kommunen har ännu inte tagit något beslut om att bygga en vindkraftspark, och om det blir av ligger det ungefär fyra år fram i tiden innan det kan börja byggas.