Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hasse har bara goda minnen från Arboga

 
Folk
Visa alla artiklar

Det kom ett mejl till redaktionen med gamla bilder från Hasse Karlsson i Smedjebacken. Bilderna är tagna under uppväxtåren i Arboga.

Annons

– Jag fick min första kamera i konfirmationspresent, säger Hasse i telefon.

När han sedan skaffade en negativskanner och började gå igenom sina gamla filmrullar, upptäckte han bilderna från Arboga, där en av dem publiceras i dag.

Hasses första kamera hette Iloca Rapid, en mycket enkel variant, men dock med bländar- och slutarinställningar.

– Då fick man verkligen lära sig fotografering från grunden.

Till Arboga flyttade föräldrarna Olle och Greta Karlsson när Hasse var i treårsåldern. Fadern hade fått anställning på motorverkstaden på CVA. Familjen bodde i Nybyholm och tillhörde landsortsförsamlingen.

– Så föräldrarna fick betala terminsavgift när jag och grannpojken gick i skola i stan. Egentligen skulle vi ha gått i Hamre.

Hasse började första klass på Engelbrektsskolan och hade Anne-Marie Andersson som lärare de första två åren. I tredje klass fick han Walter Falk som lärare på Gäddgårdsskolan.

– Han var väl nästan en legendar redan då. Han var sträng men ändå sjyst på något sätt och väldigt snäll innerst inne. Vi lärde oss väldigt mycket på hans lektioner, säger Hasse.

I sjätte klass flyttade klassen tillbaka till Engelbrektsskolan där Walter Falk fått tjänst som tillsynslärare. På realskolan hade Hasse Hugo Renlund som klassföreståndare. 1960 tog han realexamen och började därefter på Tekniska gymnasiet i Eskilstuna.

– Att växa upp i Arboga var inte så dumt alls. Det var en lugn och trevlig liten stad. Jag har ingenting alls att klaga på vare sig det gäller fritid eller skolgång.

Fram till 1965 var Hasse skriven i Arboga. Föräldrarna bodde kvar till 1974. Då gick flytten till Värmland och faderns hemtrakter.

– Där kunde man också fiska nors på våren. Men jag har nog bara ätit nors ett par gånger sedan jag lämnade Arboga.

Under uppväxten i Arboga blev det lite mer av den, enligt Hasse, välsmakande fisken.

– Vi i familjen var rätt förtjusta i nors. Man passade på och var ner och köpte nån påse ett par gånger varje vår.

Norsen panerades och knaperstektes, och åts med kokt potatis och sås på stekskyn.

– Man kunde också koka norsen, men det godaste var allt när den stektes.

Hasse Karlsson

Familj: Hustrun Solveig, två vuxna döttrar och fyra barnbarn.

Bor: I hus i Smedjebacken.

Ålder: 69 år.

Började fotografera: Efter konfirmationen då han fick sin första kamera, en Iloca Rapid, som konfirmationspresent. Fotograferar nu med en Panasonic Lumix och har haft ytterligare två kameror, bland annat en systemkamera. De tre tidigare kamerorna är skänkta till Motor- och nostalgimuseet i Grängesberg.

Svartvita bilder: Framkallade en del själv under tiden på Tekniska gymnasiet i Eskilstuna.

Förebild inom fotografin: Har ingen speciell. Fotograferar som hobby. Lyckas det så lyckas det!

Favoritmotiv: Det blir mycket på barnbarnen och en del naturbilder. Vi har skogen alldeles i närheten och ett naturreservat inte så långt härifrån.