Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här sker historiskt maktskifte

Efter närmare hundra år med socialdemokratiskt styre valdes i kväll en ny majoritet in i fullmäktige.– Det känns fantastiskt att få vara med och skriva historia, säger Anders Cargerman, L, en av de nya nämndordförandena.

Känslorna var blandade i Rådhuset i kväll när kommunfullmäktige skulle fastställa en ny majoritet i Arboga och fördela förtroendeuppdragen.

Gladast av alla var Anders Cargerman, L, som blev vald till ny ordförande i barn- och utbildningsnämnden efter Ingrid Noord-Silversten.

– Det känns underbart att få vara med och skriva historia efter 97 år. Det här visar att målmedvetenhet och hårt arbete kan löna sig. Maktskiftet ger också ett signalvärde till andra kommuner med nedtryckta oppositioner, säger Cargerman.

– Ur en demokratiskt synvinkel representerar majoriteten nu fler röster i Arboga, tillägger Jonas Stenzelius, KD, som bara ser fördelar med att sju partier ska styra Arboga framöver.

För socialdemokraterna väntar, till att börja med, två och ett halvt år i opposition. Pia Adamsson kommer att vara drivande i det arbetet i och med att hon valdes till oppositionsråd under fullmäktigesammanträdet. I kväll valde hon att se positivt på att gå in i opposition efter 97 år med socialdemokratiskt styre i Arboga.

– Vi har ett jättearbete framför oss i opposition. En viktig roll framöver blir att synas mer på stan och vara ute bland medborgarna. En skillnad i opposition blir att vi kommer skriva massvis av motioner. Det ska bli kul, säger hon.

Samtidigt som Anders Cargerman gav uttryck för sin stora glädje var det en mer samlad Anders Röhfors, M, som utsågs till kommunalråd.

– Nu är det allvar och vi ska tillsammans i sju partiter göra det bästa av situationen. Jag är övertygad om att det kommer att bli bra. Det är en spännande tid som väntar och jag ser fram emot det samtidigt som jag förstår allvaret, säger han.

Under kvällen passade också det avgående kommunalrådet, Agneta Bode, S, på att önska sin efterträdare lycka till.

– Jag hoppas framtiden blir bra för Arbogaborna. Själv har jag börjat landa i det här och kan blicka framåt, säger hon.

Fullmäktigemötet avslutades med att Liisa Pettersson, S, tackades av med blommor efter sin tid som kommunfullmäktiges ordförande.

– Det var inte så här jag hade tänkt mig att sluta, men sådan är politiken. Jag vill tacka alla som jag arbetat med under åren och det har varit jättekul att ha det här fina förtroendeuppdraget, sade Liisa innan hon slog klubban i bordet för sista gången.

Från och med, lustigt nog, den första maj, styrs Arboga officiellt av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Omsorgspartiet.