Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan du räkna med Mattecentrum

Under våren drog den första mattestugan i Västra Mälardalen igång och sedan dess har elever kommit varje vecka för att få hjälp med matten.

Nere i Arboga stadsbiblioteks källare håller Mattecentrums räknestuga till varje tisdag under skolans läsår.

– Det har kommit runt tio stycken de senaste gångerna, säger Torbjörn Zetterljung, volontär.

De hjälper till med allt från lågstadie- till högskolematematik.

– För mig är det utmanande och jättekul att det varierar så mycket. Du vet aldrig vad som väntar, säger Torbjörn.

Några som kommit dit för första gången är Winnie Luwedde och Tua Wigforss.

– Jag hörde det först från min lillebror, men jag trodde då att det var för de som var yngre. Det var ganska nyligen jag fick reda på att det faktiskt var för oss i gymnasiet också, säger Tua.

Båda är överens om att det är ett bra koncept.

– Här är det mycket lättare att koppla bort allt annat och verkligen koncentrera sig på matten. Hemma kan det vara massa annat som stör och så får du inte lika mycket gjort, säger Winnie.

Kommer ni komma tillbaka?

– Det tror jag absolut! Det verkar vara väldigt trevlig här, säger Tua och Winnie håller med.

Bakom initiativet att starta ett mattecentrum i Arboga står Jessica Leandersson som är mattelärare.

– Som lärare såg jag att mycket tid av lektionerna med mina elever gick åt att förklarar och hjälpa till med den mängdträning som gott och väl går att göra utanför lektionstid. Det snodde liksom tid från allt det andra du vill göra med klassen. Men det är inte alla som har tillgång till att göra det utanför skolan, och det tror jag inte heller mina elever är ensamma om, säger hon.

Efter att ha fått uppmärksamhet i tidningen hörde flera volontärer av sig och ville ställa upp.

– Direkt hörde två volontärer av sig, och i dag är vi totalt fyra som hjälper till och turas om att vara två och två under tisdagarna, säger Jessica.

Än har ingen elev utanför Arboga hälsat på.

– Alla är välkomna, oavsett var du bor. Vi har även sagt att om du har andra läxor än just matte så är du välkommen att sitta hos oss. Men vi kan inte garantera att vi kan hjälpa dig fullt ut då, säger Jessica.

Om intresset finns kan verksamheten komma att utvecklas.

– Det kan bli så att vi har öppet flera dagar i veckan om behovet ökar. Vi kan även komma att ha gemensamma studietillfällen där vi tillsammans pluggar inför nationella proven, säger Jessica.

Att delta i Mattecentrum är gratis och är öppet mellan 17-19 på tisdagar. Det är en ideell förening som är religiöst och politiskt obunden.