Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han dödade sitt ex med 30 knivhugg - följ mordrättegången på vlt.se

VLT:s Malin Marcusson rapporterar direkt från rättegången.

11.30 Rätten bryter för lunch. Efter lunch hålls en så kallad syn på brottsplatsen och då avslutar VLT sin liverapportering för dagen.

11.25. Efter försvaren avslutat sin sakframställan vill både den mördade kvinnans mammas målsägarbiträde och åklagaren lägga till några saker.

Åklagaren Helena Lundgren berättar att den sista brottsanmälningen mot kvinnan i fråga om skador på barnen lades ned i brist på bevis lades ned dagen före mordet. Eftersom beskedet från polisen postats då kan 31-åringen ha fått beskedet vid tidpunkten för mordet och mordförsöket.

11.23 Advokaten säger att rätten måste ta ställning till om 31-åringen kan ha haft ett uppsåt med den starka medicineringen. Enligt advokaten är det omöjligt att han utan påverkan från medicineringen skulle ha mördat kvinnan.

- Om han ville göra det skulle han i alla fall inte ha gjort det där och då.

11.17 Advokaten säger att det han hittills sagt inte räcker för att förklara den våldsamma attacken. Istället har han försökt att hitta en förklaring i den åtalades medicinering. Han redogör för den medicinering 31-åringen haft, bland annat med samma ämne som finns i Rohypnol. Ämnet kan enligt advokaten påverka en persons impulskontroll. Dosen ska vara tredubbel, enligt Beskow.

- Alla NN har haft kontakt med efter gripandet har reagerat på den starka medicineringen.

Därför plockades mycket medicinering bort.

Enligt advokaten kan inte medicineringen användas av personer med den personlighetsstörning 31-åringen ska lida av.

11.15 31-åringen ska dock ha sagt att han minns att den 50-åriga behandlingsassistenten knuffade honom och att han då knuffade henne.

11.14 Enligt advokaten minns 31-åringen tiden före attacken, men inte själva attacken.

- Jag kommer ihåg den enorma chock när han fick veta omfattningen av våldet. Han blev blek och sjönk ihop, säger advokaten.

11.13. Enligt advokaten anser 31-åringen att kvinnan borde ha tagit en annan buss till Cederängen för träffen med sonen på morddagen, men att hon medvetet inte gjort det.

11.07 Advokaten visar en bild på brännskadan för rätten.

Han påpekar att han är medveten om att kvinnan inte dömts.

- Men för NN, som sett skadan och hörts barnens rädsla, är det uppenbart att det har skett.

11.03. Advokaten säger att han kommer att börja långt tillbaka i tiden för att man ska kunna förstå förloppet och varför 31-åringen gjort det han gjort.

10.58 Försvararen Martin Beskow inleder sin sakframställan med att reagera på några frågor åklagare Helena Lundgren ställt i sin sakframställan, bland annat när 31-åringen ska ha beslutat att knivhugga den 27-åriga kvinnan. "Jag anser inte att detta är ett regelrätt beslut", säger han.

Inte heller ska mannen haft någon anledning att skada den 50-åriga kvinnan och mannen nekar till punkten om mordförsök.

Advokaten beskriver 31-åringens livssituation före knivhuggningarna som mycket ordnat.

"Allt detta har min klient förstört på tio sekunder. Han är mycket medveten om detta."

10.30

Nu är det paus i förhandlingarna.

10.19. Rätten får nu se bilder från förundersökningsprotokollet på den mördades blodiga kläder.

10.16. Blodspår fanns inom ett område på nio meter och visar tecken på att det varit någon form av strid i trädgården. Ett par damskor låg övergivna i trädgården, ett par meter från varandra. På trappen till huset stod en väska kvar.

10.10. Nu får rätten se en brottsplatsdokumentation i form av en film.

10.07. Den mördade kvinnan har fått knivhugg i bålen, ryggen och nacken och de inre skadorna var omfattande. Minst 31 hugg har kunnat konstaterats vid rättsundersökningen, berättar åklagaren.

Den 50-åriga kvinnan fick ett knivhugg i halsen. Såret var åtta och en halv centimeter långt.

Det är "en lycklig slump" att kvinnan överlevde, enligt åklagaren.

10.04. Den mordåtalade mannen tittar fortsatt ner medan åklagaren håller sin sakframställan. Hans händer är knäppta i hans knä.

10.01. Åklagaren visar nu bilder på hur det ser ut i behandlingshemmet och utanför.

9.50 Åklagaren läser nu ur en Facebook-konversation som den mördade kvinnan haft. Där framgår att hon var mycket rädd för att något skulle hända, men att ingen trodde på henne.

"Händer det något, så händer det något. "Han har en sårad stolthet och inget att förlora." "Så kan ni ju säga det sen, ja, hon sa ju det."

9.46 Redan när sonen föddes var den åtalade och den mördade kvinnan redan separerade och sedan dess har de legat i en infekterad vårdnadstvist kring sonen och hans äldre syster.

Bland annat beskylldes den nu mördade mamma för bristande omvårdnad, bland annat med anledning av en brännskada som kvinnan anklagades för att ha orsakat. En utredning kom dock fram till att hon inte orsakat skadan.

I den senaste domen om vem som skulle få vårdnad om barnen kom tingsrätten fram att båda föräldrarna hade brister och att ingen kunde anses vara olämplig. Men eftersom föräldrarna inte kunde samarbete och barnen bott länge hos pappan fick 31-åringen vårdnaden.

9.43 Redan från början var bevisläget gott, enligt åklagaren. Gärningsmannen var känd från början och greps omgående.

Istället kommer rätten få koncentrera sig på ansvarsfrågan, när bestämde sig 31-åringen för att knivhugga kvinnan och i vilket psykiskt tillstånd var han. En viktig fråga är också att avgöra hur mycket den fyraårige sonen sett av mordet på sin mamma.

9.41 Enligt åklagaren har mannen i förhör sagt att han känt sig hotad av den mördade kvinnan och ska också ha sagt att han blivit attackerad av den 50-åriga kvinnan.

9.40. Åklagaren redogör nu för förhör som hållits med den åtalade. Samtidigt visas en bild på den mördade kvinnan på storbildsskärm.

Den åtalade 31-åringen tittar ner på sina händer.

9.36 "Det är inte bara Eva-Maree som utsatts", säger åklagaren och berättar om den andra kvinna som blev knivhuggen vid behandlingshemmet.

Hon har ingen egen relation med den åtalade.

Hon är fortfarande sjukskriven på heltid efter det som enligt åtalet var ett mordförsök på henne.

9.32. Rätten får nu lyssna till larmsamtalet mannen ringde efter knivhuggningen.

"Jag har nyss. Mamman till mina barn. Det har hänt en knivhuggning" "jag vill inte att de ska skjuta mig. Jag väntar här" Sedan lägger mannen på.

9.26 Försvaren Martin Beskow säger att den åtalade erkänner de faktiska omständigheterna kring kvinnans död, men bestrider ansvar på grund av 31-åringens psykiska tillstånd vid tillfället.

Beskow vill inte berätta vilken typ av tillstånd det rör sig till utan hänvisar till det sekretessbelagda rättsutlåtandet men säger att det rör sig om en personlighetsstörning.

31-åringen nekar dock till mordförsök på den 50-åriga behandlingsassistenten. Enligt advokaten säger mannen att han kan ha knuffat kvinnan, men har inte haft avsikt att skada henne.

9.21. Åklagaren inleder nu sin samframställan. 31-åringen åtalas för både för att med en kniv huggit ihjäl Eva-Maree Kullander Smith i trädgården på Tråddragargatan 11. Han ska också ha huggit en 50-årig behandlingsassistent och enligt åklagaren är det bara på grund av sen snabba vård kvinnan fick som gjorde att inte också hon dog.

Den fyraårige son som den åtalade och den mördade kvinnan hade gemensamt fanns i ett rum i huset bredvid trädgården och enligt åklagaren har sonen kunnat se åtminstone delar av förloppet.

9.18

Försvaret vill kalla in en sakkunnig för att få ytterligare ett utlåtande kring den mindre rättspsykiatriska undersökning som gjorts av den 31-åriga mannen. Den visade att mannen kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid tiden för gärningen.

9.12 31-åringens advokat Martin Beskow hade inför rättegången yrkat på att det skulle införas säkerhetskontroller i tingshuset för den åtalades säkerhet. Rätten bedömer dock att det inte finns behov av utökad säkerhet. Förhandlingen hålls i sal 1, den så kallade säkerhetssalen i tingshuset.

Under dagen är det tänkt att man förutom båda sidors sakframställan hålla en så kallad syn på brottsplatsen på Malmaberg.

9.05 Rättegången mot den mordåtalade 31-åringen inleds på onsdagen och den åtalade har precis förts in i rättssalen.

Rättegången inleds med att domaren går igenom de praktiska detaljerna kring rättegången som väntas pågå i fem dagar med ytterligare en dag inplanerad som reservdag.