Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsocafé i Arboga storsatsar på veganmat

Allt fler väljer bort kött och mejeriprodukter. Därför har Sweet heart green café valt att storsatsa på veganmat. "Det är fina smaknyanser i maten", säger stamgästen Håkan Sandberg.

Annons

Den mer hälsosamma kosten är på frammarsch i Sverige enligt Linda Lyngbakken. Under våren öppnade hon dörrarna till sitt drömcafé på 600 kvadratmeter.

- Vi ser en livsförändring som är på ingång. När folk upptäcker att de inte tål vissa produkter, exempelvis kött eller mjölk, så väljer de helt enkelt bort dessa, berättar Linda.

Den senaste satsningen på caféet har varit mot det veganska köket.

- Veganmat ökar. Från början hade vi inte lika mycket veganmat som vi har nu. Nu har vi alltid vegansoppa och en varmrätt som är vegansk på menyn. Jag tror att det här kommer att öka mer eftersom det finns en hel del som inte tål gluten, socker och mjölk. Fler funderar också över vår djurindustri, köttindustrin och vill vara klimatsmarta. Därför väljer många åtminstone en dag i veckan till att vara vegetarisk, berättar Linda.

En av caféets trognaste kunder är Håkan Sandberg som växt upp med vegetarisk mat eftersom hans föräldrar alltid bjöd på det. I dag uppskattar han även kött, men har fått upp ögonen för Sweet heart green café.

- Jag började ta mig ner hit eftersom jag väntade på att det skulle öppna ett café där man får ta med sig hunden in, berättar han.

Nu har han dessutom fått smak på den vegetariska och veganska maten som serveras.

- Jag tycker att man har lyckats få fram fina smaknyanser i maten. Många kockar som lagar vegetariskt tycker att det är svårt att få fram smakerna. Därför kryddar man maten alldeles för mycket vilket gör att det blir en vass smak. Här är smaken på maten rund och aromatisk. Den skiljer sig åt, menar Håkan.

Att även konditoridelen går mot det sunda hållet med exempelvis råkakor i stället för wienerbröd, kan göra att vissa kunder kanske inte kommer enligt Håkan. Samtidigt är detta ett väl valt grepp som caféet tagit.

- Vi har haft kunder här som inte tål socker som blir rörda till tårar när det finns tårtor att välja mellan som inte innehåller socker, berättar Linda.

Vad får du annars för respons från kunderna?

-En del som inte har ätit vegetariskt förut blir överraskade. Vår mat blir som en smaksymfoni, menar Linda.

Med fokus på RAW-food anser hon att hon tagit sitt koncept ännu ett steg längre än många andra.

- RAW-food handlar om att inte hetta upp maten till över 42 grader och det är för att maximera näringen. Så fort man värmer upp den så tar man död på vitaminer och mineraler så det är jättefräscht och jättegott. Efterfrågan ökar också eftersom fler får diabetes i dag, man är mjölkintollerant och glutenintollerant. Så det ökar nämnvärt, säger Linda.

Sedan starten har hon satt sin egen prägel på caféet.

- Den här verksamheent är den enda i sitt slag i Sverige. Det är kombinationen av café och restaurang med den hälsosamma maten ihop med att vi har galleri, scen, butik, olika event, behandlingar, yoga och meditation.

LÄS OCKSÅ: Stor förvåning över omfattningen