Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Haddad (L): Polisutbildningen behöver praktik, inte sänkta antagningskrav

Roger Haddad, riksdagsledamot (L) för Västerås och Västmanland, kräver att regeringen kastar utredningen om framtidens polisutbildning i papperskorgen.

Haddad uttalar sig som Liberalernas rättspolitiske talesperson och ledamot i justitieutskottet med anledning av det förslag som regeringens utredare Petra Lund, ansvarig för polisutbildningsutredningen, lagt fram.

Roger Haddad var ledamot i den parlamentariska referensgrupp som var knuten till utredningen.

– Vi hade inga möjligheter som referensgrupp att reservera oss i utredningen men Liberalerna motsätter sig helt regeringens beställning att göra utbildningen till högskoleutbildning som utredaren föreslår. Anledningen, anser Roger Haddad och Liberalerna, är att en högskoleutbildning inte underlättar rekryteringen:

– Det behövs mer praktik, inte mer teori, och med detta förslag blir det krångligare och dyrare att bli polis.

Dessutom motsätter sig Liberalerna att begåvnings- och personlighetstesterna slopas, vilket Roger Haddad lyfte i en debatt i kammaren med inrikesminister Anders Ygeman.

– Med detta kommer de sakta slå sönder utbildningen, säger Roger Haddad och fortsätter med adress till inrikesministern:

– Liberalerna kräver att inrikesministern som beställt denna utredningen – med just dessa uppdrag – kastar den i papperskorgen. Ska polisutbildningen utvecklas är det mer praktiska moment som krävs så att poliser, inte minst de i yttre tjänst, blir bättre förberedda för verkligheten ute på fältet.