Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gustav Ericsson: Skönhetsbranschen kan inte längre stå oreglerad

Det blir allt vanligare att fylla sina läppar med fillers, något Sveriges Radio tidigare har rapporterat om. Men till skillnad från andra typer av kirurgiska ingrepp och operationer så omfattas inte skönhetsingrepp som fillers av hälso- och sjukvårdslagstiftningen. Inte heller patientsäkerhetslagen. Det betyder att estetiska ingrepp och skönhetsoperationer generellt inte står under tillsyn av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Det svenska konsumentskyddet för skönhetsbehandlingar är med andra ord i princip oreglerat. Ett misslyckat ingrepp kan innebära både betydande och bestående hälsorisker. Även psykiska problem till följd av en dåligt utförd skönhetsoperation är vanligt. Men vad som händer om man som patient råkar illa ut är ännu oklart.

I Norge och Danmark är skönhetsbranschen desto mer reglerad. Där har respektive regering satt ner foten och sagt att endast utbildad hälso- och sjukvårdspersonal får utföra skönhetsingrepp. En rimlig ordning kan tyckas. Speciellt med tanke på just de eventuella konsekvenserna.

Men i Sverige krävs det i dagsläget inte någon utbildning för att öppna upp en fillerklinik. Det räcker att någon ser ett klipp på Youtube om hur man gör, sen är det mer eller mindre fritt fram att börja ta betalt för att injicera folks läppar med fillers.

Vid ingången av den förra mandatperioden såg det ut som att regeringen prioriterade det växande problemet med bristande konsumentskydd för skönhetsbehandlingar. Men den utredning som arbetades fram, den så kallade Skönhetsutredningen, lades ner och blev inte så mycket mer än mamma till två andra utredningar.

Tillsammans innehåller de utredningar som tagits fram tusentals sidor. Och förslag på rejäla förbättringar. Krav på utbildning, höjd patientsäkerhet och att göra Ivo till tillsynsmyndighet är bara några av förslagen.

Socialstyrelsens förra utredning presenterades för ungefär ett år sedan. I ett pressmeddelande kommenterade Louise Follin Johannesson, jurist på Socialstyrelsens rättsavdelning, utredningen:

”Vi på Socialstyrelsen har kommit fram till att kirurgiska ingrepp och injektioner som går igenom hudens alla lager kräver medicinsk kompetens eftersom de kan leda till allvarliga skador. Socialstyrelsen vill därför låta hälso- och sjukvårdslagstiftningen gälla i sin helhet vid behandlingar som görs i estetiskt syfte.”

Men fortfarande har inget lagförslag presenterats från regeringen.

Att begrava frågan i massa utredningar duger inte längre. Det är uppenbart att det här är en bransch som behöver regleras, och det snart. Okunnigheten är stor och problemet växande.

Om inte regeringen inom kort lägger fram konkreta förslag på hur de vill reglera skönhetsbranschen, så kommer ännu fler svenskar att stå där med både fysiska och psykiska hälsoproblem, helt utan hjälp.

Och det är inte ett ideal att eftersträva. Speciellt inte för ett så fåfängt land som Sverige.

Anmäl text- och faktafel