Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gunnar är tillbaka i stan

 
Folk
Visa alla artiklar

18 år i Saudiarabien, 18 år i London har inte bara satt spår i språket hos Gunnar Bemert.

Annons

En glad gamäng och kvinnokarl säger ryktena. Själv är han blygsammare i sin framtoning. Men helt klart är att hans cv innehåller mycket som vi andra aldrig kommer i närheten av. Skulle hans liv göras rättvisa i text behövs bokvolymer. I stället ber jag honom välja ut några händelser som har varit extra viktiga för honom.

Gunnar tar en klunk av det rykande kaffet och börjar berätta.

–Det första måste bli när jag bestämde mig för att resa till Saudi-arabien, säger han.

Året var 1974. Han hade avverkat åtta år i Köping inom polisen, var dykinstruktör och arbetade nu som konsulent för Svenska Sportdykarförbundet.

Han och en kompis körde varsin lastbil genom Europa till Saudiarabien. Sedan startade Gunnar landets första dykarskola där.

Dykning är hans passion, och nu fick han sitt lystmäte tillgodosett. Han har gjort tusen timmar som sportdykare och lika många som yrkesdykare. Han har hållit föreläsningar om marinliv och fotograferat upplevelserna under ytan.

1979 fick han i uppdrag av Saudiarabiens informationsministerie att göra en bok om Röda havet. Det blev början på ett långt samarbete.

Läs mer om Gunnar Bemerts äventyr i Bbl/AT den 28 september.