Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gun-Marie stickar efter en adventskalender på nätet

Artikel 328 av 331
Folk
Visa alla artiklar

"Men nu ligger jag efter", säger hon efter att hämtat korgen med garnnystan, stickor, färdiga delar och några på gång. Vad det ska bli av delarna har hon ingen aning om.

Gun-Marie följer olika stickrelaterade bloggar. På bloggen Tålamodspåsen hittade hon en adventskalender där deltagarna får en ny uppgift och ledtråd varje dag fram till jul.

Den 1 december stod det att läsa på bloggen:

Nu är det dags att börja. Ta fram det tunna garnet och stickor nr 2½. Lägg upp 12 maskor...Längd och bredd uppges på de delar som ska färdigställas, färger får den som stickar välja själv. Någon dag får deltagarna till uppgift att fästa trådar, en annan att sticka randigt efter vissa mått eller göra en kavelfrans, någon dag att ta ledigt från stickningen.

På sin Facebooksida har Gun-Marie berättat om adventskalendern och lagt ut en bild på de första bitarna hon har åstadkommit. Vännerna gissar. Kattunderkläder skriver någon, Kjells mamelucker en annan. En tomte med långt skägg gissar en tredje.

Gun-Marie har alltid stickat. Hon säger att farmor som bodde på övervåningen i villan när hon växte upp, och mamma, har bidragit till att handarbetsintresset väcktes.

– Jag har stickat hela livet. Stickning var jättepopulärt på 1980-talet, då stickade ju alla. Efter att ha haft en svacka fick jag en nytändning för några år sedan.

Internet var en bidragande orsak.

– Det går att hitta så mycket där. På Youtube finns massor med beskrivningar på hur man gör, bilder på olika bloggar och stickbeskrivningar och på vissa sajter kan man beställa allt i mönster och material. Fast jag försöker handla det garn jag behöver på Ullboden.

Det är skapandet, den där tillfredsställelsen att kunna göra praktiska saker åt sig själv och andra som är en drivkraft.

– Behöver jag ett par sockor så gör jag ett par.

Hon provar olika tekniker. Vantar i tvåändsstickning är en sådan.

– De vantarna blir väldigt varma eftersom man använder dubbelt garn, säger hon och hämtar ett par med krusmönster på.

Nu har hon gett sig i kast med spetssjalar, och har redan åstadkommit tre.

– Det är jättepopulärt och kan vara väldigt komplicerade att sticka.

På Facebook finns grupper för stickintresserade.

– Jag är med i en grupp som heter Online stickcafé på Facebook. Den har cirka 9 000 medlemmar.

Då sitter folk hemma och stickar, lägger ut bilder på det de gör, frågar och kommenterar.

– Det kan vara olika teman att sticka efter, som till exempel ”svartvitt” eller ”Vad gör du just nu?”.