Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gudrun Schyman (FI) inledde Västmanlandsturné i Arboga

En stark röst hördes från övervåningen i Engelbrektsskolan. I ett klassrum framför fulla bänkrader stod Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ, och talade om maktstrukturerna, som hon menar skapar ett sämre samhälle.

Under måndagen gjorde Gudrun Schyman en turné i Västmanland med start i Arboga. Runt 25 personer samlades i Engelbrektsskolan för att lyssna på hennes föreläsning. Hon började med att rita en figur, som såg ut som en snögubbe, på tavlan. En stor, mellan och liten cirkel, travade på varandra – tre socioekonomiska grupper.

– Oavsett vilken grupp du tillhör syns löneskillnader mellan manligt kodade och kvinnligt kodade yrken. Vården kontra verkstaden. Ica kontra IT-tekniker. Socionomen kontra ekonomen, sa Gudrun Schyman.

Hon fortsatte berätta om kampen som fördes flera decennier innan kvinnor fick rösträtt i Sverige 1921 och nämnde tv-serien Fröken Frimans krig.

16-åriga Ebba Lillje ritade cirklar och pilar som förklarar varför kvinnor förlorar miljoner på pensionssystemet.

– Jag tar med mig den stora skillnaden mellan män och kvinnor i arbetslivet och hur det påverkar kvinnans framtid. Det är inte bara dåligt för stunden utan för hennes framtid, sa Ebba Lillje.

Det var tydligt att FI:s talesperson talade för en publik som delade hennes åsikter och perspektiv. Flera av de som Gudrun Schyman kallade fattig pensionärer fanns i klassrummet. Djupa suckar spred sig mellan bänk raderna när hon beskrev hur kvinnor, som arbetat inom vård och omsorg hela sina liv, går in i pensionslivet på en inkomst under existensminimum.

Hennes föreläsning gick också igenom de senaste hundra åren i Svensk politik. Hon radade upp riksdagspartierna och diskuterade vad demokrati egentligen är.

– Jag lärde mig hur man röstar i Sverige och vilka partier det finns. Sen var det intressant att se vilka skalor, höger och vänster, som finns i Sverige, sa Eman Atughallous.

Sedan förra valet har Gudrun Schyman och Feministiskt initiativ rest landet runt för att hålla sina Homepartyn, som partiet kallar föreläsningen. Efter två timmar i Englebrektsskolan skyndade Schyman vidare till Köping, och därefter Västerås, där hon höll ytterligare två föredrag.