Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gryningspyromanen åtalas för flera brott – ska ha försökt bränna upp en äldre träbyggnad i Arboga

Artikel 20 av 43
Gryningspyromanen
Visa alla artiklar

Ulf Borgström som även är känd som Gryningspyromanen ska enligt åtalet ha försökt att tända eld inne i ett rum tillhörande socialtjänsten på Nibblesbackevägen 17 i Köping i december 2017. Han misstänks också för att ha försökt elda upp en äldre träbyggnad i Arboga på midsommardagen 2017.

Annons

Han åtalas nu, den 8 maj, vid Västmanlands tingsrätt som misstänkt på sannolika skäl för två fall av grov mordbrand alternativt försök till grov mordbrand samt grovt hot mot tjänsteman.

Mannen har enligt åtalet krossat en fönsterruta till kontorslokalen på Nibblesbackevägen 17 och därefter hällt in vegetabilisk olja samt kastat in ett brinnande föremål. Branden ska sedan ha slocknat av sig själv och det blev endast mindre skador i lokalen. Men åklagarna menar att det har förelegat en risk för omfattande förstörelse av fastigheten och för människors liv eller hälsa.

Den andra åtalspunkten gäller en anlagd brand på midsommardagen 2017 i en äldre träbyggnad i centrala Arboga. Enligt ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten i Västerås har gärningsmannen även i detta fall krossat en fönsterruta och därefter tänt eld i ett skåp i lokalen. Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde släcka elden, men det har förelegat en fara för omfattande förstörelse av byggnader och människors liv eller hälsa.

Åtalet omfattar även andra brott, bland annat hot mot personal vid socialförvaltningen och grovt barnpornografibrott. Ulf Borgström förnekar brott på alla åtalspunkterna.

Bevisningen består bland annat av tekniska fynd på brottsplatserna, förhör med ett flertal personer samt fynd som gjorts i den tilltalades telefon.

Grovt olaga hot mot tjänsteman ska ha skett samma dag som han greps av en polisstyrka på en adress i Kolsva, den 17 januari 2018. Ulf Borgström har suttit frihetsberövad sedan dess.

Ulf Borgström är också känd som Gryningspyromanen eftersom han var misstänkt för en rad bränder mot Kulturhistoriska byggnader just i gryningen, i södra Sverige. Han dömdes också 2011 till åtta års fängelse för mordbrand i ett flerfamiljshus. Efter att ha suttit fem år i fängelse frigavs han i mars 2016. Sedan dess har han varit bosatt i Köpings kommun.

Annons