Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glädjebesked till norra Köping: Ni får bredbandsmiljonerna

Lersäter, Gisslarbo och Västra Skedvi är några av vinnarna när länsstyrelsen fördelar 30 miljoner till fiberutbyggnad på landsbygden.

Samarbete lönar sig. Det kan de byarna norr om Köping konstatera sedan länsstyrelsen gjort helt om mot tidigare beslut och nu bestämt att de sammanslagna projekten Lersäter och Västra Skedvi får merparten av de 30 miljoner i statligt gledbygdsstöd för bredbandsutbyggnad som avsatts för i år.

Läs mer : De blev utan miljoner till bredband

Läs mer: Byarna fixar fibern själva

I dag på förmiddagen kom beskedet i ett pressmeddelande från länsstyrelsen i Västmanland: 21,6 miljoner kronor av den totala potten på 30 miljoner går till två projekt, Stjärnvik i Skinnskattebergs kommun – och Lersäter Västra Skedvi i Köpings kommun.

– Vi är oerhört glada, det känns fantastiskt, säger Markus Nyberg från Lersäter, som arbetat hårt för att få i land projektet tillsammans med Bengt Sundeck från Västra Skedvi.

– När de här pengarna skulle delas ut så fanns det tio högrankade projekt och efter sammanslagningen med Västra Skedvi visste jag att vi låg bra till. Vi hade ju skrapat ihop en hög anslutningsgrad.

Markus syftar på att de två projekten tillsammans fått ihop 90 procent av de fasta hushållen i området, drygt 550 hushåll, en siffra som nu kan öka ytterligare. Stödet medför att hushållen själva får betala 19 900 kronor för sin bredbandsanslutning; den som i efterhand vill koppla in sig får räkna med att betala minst det dubbla.

– Vår chans var nu, och vi fick den, säger Markus och förklarar att de närmsta åren kommer Västmanland få en tilldelning på ca 6 miljoner per år.

– De stora fiberprojektens tid är över för flera år framåt. Sammanslagningen med V Skedvi visade sig vara en fullträff!

– Att utbyggnaden blir av påverkar väsentligt bygdens framtida livskraft och attraktion vad gäller företagsamhet, permanentboende och fritidsmiljö, instämmer Bent Sundeck i Västra Skedvi.

Närmast kommer informationsmöten att hållas på olika ställen i projektets område.

– Vi kommer också att ta kontakt med alla markägare och vägföreningar för att få tillstånd att gräva ned kabeln, berättar Markus Nyberg. Om jag får fortsätta vara optimistisk kan grävandet komma igång i slutet av april när tjälen gått ur marken.