Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glädje och kreativitet när konsten får ta plats

 
Folk
Visa alla artiklar

Kommande kväll vernissage. Föräldrar kommer på besök. Nu måste allt klaffa. Spänningen känns i luften.

Annons

Vid bildspelet som visas står två av klassens elever, Linnea och Linnea. De andra sitter på sina stolar och lyssnar. ”Linneorna” turas om att prata till bilderna som tagits under projektets gång. De läser texten som är skriven ovanför bilderna. Det handlar om allt de har hunnit med sedan januari månad.

–Barnen har tyckt att det varit väldigt roligt och de har varit otroligt kreativa, berömmer klass-assistent Eva Larsson.

Just kreativiteten står i fokus i projektet Konstplaneten som Moderna museet är initiativtagaretill. Barn mellan 0 och 19 år i hela landet har fått skicka in sina alster till museet.

Klassen nappade på projektet. Eleverna har var och en bidragit till den grupputställning som visas på museet fram till den 10 juni.

–Det som vi skickade till utställningen är sådant som barnen har skapat helt fritt.

Den utställningen ska klassen naturligtvis se.

–Vi har i alla fall köpt biljetterna så nu vet vi att vi kommer iväg, fortsätter Eva. I morgon på vernissagen ska vi försöka sälja de fina saker som barnen gjort i sy- och träslöjden för att få in pengar till klasskassan.

Bilderna i bildspelet avlöser varandra och barnen turas om att stå framme och prata.

Klassens elever har inte bara skapat konst, de har också läst om kända konstnärer. Under vernissagen kommer var och en berätta om ”sin egen” konstnär.

Den här dagen tränar de för fullt och delar glatt med sig av fakta som att Leonardo da Vinciibland skrev spegelvänt, PabloPicasso har två museer uppkallade efter sig och att Carl Larssons favoritmodeller var hustrun Karin och barnen. Konstnärernas födelseorter är markerade på en världskarta.

–Vi har fått in många ämnen i det här projektet. Matte blev det när vi räknade ut hur många rulltårtor det behövdes för att alla skulle få varsin bit.

Barnen har också fått måla av de stora konstnärernas verk och fått associera fritt med pennan eller penseln efter en skriven text.

Här finns John Bauers typiska prinsessa, porträtt påminnande om Pablo Picassos, tomtar slående lika Jenny Nyströms och många flera.

–Vi har tolkat dem på vårt sätt, säger Eva Larsson.