Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gillar slingrande skönheter och snabbfotade spindlar

 
Folk
Visa alla artiklar

Pontus, Jonathan och Cladan delar intresset för terrariedjur

Annons

"Hur kan man ha hund"? Det är så Pontus Johansson svarar när folk frågar honom: ”Hur kan man ha ormar och spindlar som husdjur?”. 

För Cladam, Pontus och Jonathan är terrariedjuren ett självklart val.

– Men man håller ju förstås inte ormar och spindlar som hundar och katter, så där så att man plockar och leker med dem, säger Cladam.

– Terrariedjur är mer som ett hobbydjur än ett husdjur, förtydligar Jonathan.

– Man kan sitta och titta på dem hur länge som helst, fyller Pontus i.

Att hålla terrariedjur är väl reglerat enligt lag. Olika arter kräver olika stora utrymmen. Är de giftiga ska terrariet vara låst och tydligt skyltat. En lag har också införts som förbjuder utfodring av reptiler med levande föda.

– Man får köpa djupfryst och försöka skaka bytet så att ormen tror att det är levande. Lagen kom till för att skydda födodjuren, men den är ju inte så bra för ormarna, eftersom den inte tar hänsyn till deras beteenden och naturliga behov, säger Cladam.

I ett av uthusen vid villan i Kungsör har Cladam inrett sina terrarier. Vi kliver i rad över tomten till friggeboden. Ute blåser nordan, innanför är varmt och skönt. Rummet håller en temperatur mellan 20 och 25 grader, anpassat för invånarna.

– En del av ormarna ska dvalas in nu. Dom flyttar jag upp i utrymmet ovanför, där det kommer att vara lite svalare, förklarar Cladam.

Här finns spindlar av olika modeller, och flera sorters ormar. Jonathan lyfter upp sin vuxna tjursnok som han tagit med för att förevisa.

Att en meter gul orm ringlar sig runt hans ena arm tycks inte bekomma honom det minsta.

Jonathan utsågs till ordförande i den förening som var på väg att bildas 2012.

– Har man en förening är det lättare att få bidrag för att ordna utställningar och mässor, säger Cladam.

Men projektet rann ut i sanden av olika anledningar. Nu håller Jonathan på att arrangera en resa, inriktad på Grekland, eller något land i Nordafrika eller Asien, för att undersöka och fotografera det landets djurbestånd.

– Eldsjäl är inte rätta ordet för honom Han är snarare besatt, skämtar Cladam.

– Besatt av ormar och ugglor, fyller Jonathan själv

i med ett stort leende.

De har bildat en sluten Facebookgrupp som heter Terrariedjur i KAK, bygger terrarier ihop och åker på mässor och utställningar. Och tröttnar aldrig på att studera sina exotiska djur som döljs under stenar, ringlar på grenar och ligger stilla, nästan omöjliga att upptäcka, i de skapade miljöerna i terrarierna.