Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla rör en tickande fara

Bytet av dricksvattenledningar i KAK-området går för sakta. VA-cheferna förstår allvaret, men förnyelsen kan ha påbörjats för sent.

Annons
VA-chefen i Köping. Elin Granberg menar att mer erfaren personal behövs för att kunna byta ut fler vattenledningar.

Läs om vad Ulf Zackrisson VA-chef i Arboga säger.

Beräkningar tyder på att en vattenledning håller i runt 100 år, men den utbytestakt som Köping och Kungsörs kommuner ligger på i dag så tar det 200 år att byta ut hela ledningsnätet.

– Vi har en låg utbytestakt generellt i Sverige. Grunden till det är att planerna på att byta ut ledningarna har startat för sent. I vissa kommuner så saknas kompetensen och inventeringen för vilka avloppsledningar och vattenledningar som behöver bytas ut, säger Hampe Mobärg, på branschorganisationen VA-fakta.

I Köping brast en stor ledning i slutet av januari i år som fick till följd att hela kommunen blev utan vatten.

Mobärg menar att kommunerna borde ha ett gemensamt krav på sig om förnyelsetakt som bestäms och kontrolleras av en myndighet.

– Det sker vattenläckor i Sverige varje vecka och tusentals hushåll blir utan vatten, det här visar på ett osäkert system. Underhållsplanerna är inte tillräckliga, antingen är kunskapen för dålig eller så har teknikerna som har kunskapen för svårt att kommunicera fram det till politiken.

I Köpings kommun tycker VA-chefen Elin Granberg att nätet generellt sett är bra, samma sak säger VA-chefen Jaafar Ibrahim i Kungsörs kommun.

– Just drickvattenledningarna är det svårt att bedöma statusen på. Vi kan inte filma i dem av hygieniska skäl och i Kungsör har vi nu en treårig plan på hur vi ska byta ut ledningsnätet och så är vi uppmärksamma på var läckor sker, säger Jaafar Ibrahim.

Bara i år har flera vattenläckor skett i Köpings kommun, läs mer här: och på bblat.se.

Om flera vattenläckor sker på en mindre sträcka finns det anledning att byta ut ledningen.

– Vid läckor kollar vi skicket och för statistik, på så vis ser vi vart behovet finns. Det går inte enbart att bedöma på ålder, säger Elin Granberg.

De äldsta vattenledningarna i Köping och Kungsör är nedgrävda på 40-talet. Målet är att förnya ledningsnätet i Köping med en procent per år.

– Det är ett trubbigt mål. Målsättningen är där, men verkligheten är en annan. Vi har 11 mil vattenledningar. Vi tittar mer på ledningslängden vi byter ut. Om vi ser till de senaste åtta åren så tar det 200 år, men förra året var förnyelsetakten betydligt lägre än så på 423 år, säger Elin Granberg.

Hampe Mobärg menar att folk måste inse att de behöver betala en högre VA-taxa nu för att få upp utbytestakten och trygga ledningarna i framtiden.

– De flesta som betalar för vatten och avlopp betalar den taxa kommunen bestämt men de förstår inte för vad de betalar. De måste börja förstå vad det bör kosta. Tydligare kommunikation behövs. Men i Köping är inte ekonomin ett problem.

– Vi kan inte byta ut mer av nätet, vi har inte folk. Problemet är att det är svårt att hitta kunnig och erfaren personal, säger Elin Granberg.

Vattenläckor 2015

Köping 12 stycken

Arboga 24 stycken

Kungsör 3-4 stycken.

VA-Fakta är ett branschinitiativ som verkar för att öka kunskapen om underhållsunderskott i VA-systemen. De som står bakom är Maskinentreprenörerna, Svenska Rörgrossist-föreningen, VVS-Fabrikanternas Råd samt deras medlemsföretag.

Annons