Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fusk mot Försäkringskassan allt vanligare: "Kraftig ökning"

Allt fler bidragsbrott begås mot Försäkringskassan. Brottet är det som ökade mest i Sverige under förra året.
– Jag kan bekräfta att vi ser en ökning även om vi inte släppt siffrorna än, säger Thomas Falk, enhetschef på nationella kontrollenheten vid Försäkringskassan.

Det är statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) över anmälda brott 2016, som släpptes under torsdagen, som visar att bidragsbrotten mot Försäkringskassan är ett av de brott som ökat allra mest i Sverige.

– Vi har inte tagit fram egna siffror på det än som vi kan presentera, men jag kan bekräfta att vi ser en kraftig ökning, säger Thomas Falk.

Förra veckan gick Försäkringskassan ut med att rekordmånga föräldrar polisanmälts efter vab-fusk. Nu visar alltså färska siffror på att även andra bidragsbrott mot Försäkringskassan har ökat.

– Vi har haft en kraftig ökning med bedrägerier som är kopplade till vård av sjukt barn. Det är frukten av att vi har jobbat mer effektivt och arbetat med effektivare kontroller.

Vända stenar

Försäkringskassan vill ännu kommentera vad det kan bero på att det skett en ökning av alla bidragsbrotten.

– Vi har inte tagit fram någon analys än eftersom vi inte presenterat några sådana egna siffror. Men det kan bero på att vi blivit bättre på att vända på rätt stenar.

Bedrägeribrotten är inte de enda brotten som ökat. Statistiken från Brå visar bland annat på att misshandelsbrotten ökade med 4 procent och att våldtäkter ökade med 13 procent.

De brott som minskade mest under året var stöld- och tillgreppsbrott och narkotikabrott.

Flera bedrägeribrott toppar listan över de brott som ökade mest under förra året, bland annat datorbedrägeri.

Samtidigt som bedrägeribrotten har ökat visar färska bottensiffror från polisen på att det just är bedrägeribrotten som de har svårast att komma tillrätta med.

På Försäkringskassan arbetar man med egna utredningar och kontroller.

– När vi upptäcker brotten genom tips eller kontroll av handlingar så startar vi en egen utredning. Vi begär in uppgifter och information från olika myndigheter. Om det vi får fram visar på att ett brott har begåtts så gör vi en polisanmälan.

Läs också:

Svenska polisen når nya bottensiffror: "Inte nöjda"

Antal brott mot Försäkringskassan

2012 3 628 st

2013 5 175 st

2014 3 619 st

2015 6 331 st

2016 9 933 st