Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Full sysselsättning som pensionär

 
Folk
Visa alla artiklar

Han sticker iväg vid 8 på morgonen till Volvogården och är i regel inte hemma förrän vid 17-18 på kvällen. Det är som vilken arbetsdag som helst. Ändå har Olavi varit pensionär i femton år.

Annons

Han tar fram mobilen ur fickan.

– Jag kan inte med den här jädrans apparaten, den är för modern, säger han men lyckas ändå bläddra fram en bild på yngste barnbarnet Malte och visar stolt.

– Nästa vecka ska jag och farmor flyga ner till Malmö där Malte ska döpas. Jag måste handla nytt först. Malte kommer att ha mörk fluga, min son ska ha mörk fluga. Då måste ju Maltes farfar ha det också.

Olavi har tagit paus från sina sysslor på Volvogården och kommit på besök till tidningen. Till Volvogården cyklar han varje dag och hjälper till. Det kan vara rabatter som behöver göras i ordning på våren eller läggas i vintervila på hösten, det är gräs som ska klippas. löv som ska krattas ihop och andra småsysslor. I gengäld läser han tidningen där, fikar, bastar och umgås med människorna.

Olavi föddes i en syskonskara på sex i finska Karelen. Han och en syster skickades som krigsbarn till Sverige. Syskonen kom till varsin familj i Traryd i Småland. Systern trivdes inte och sändes hem efter ett år, Olavi blev kvar mycket längre.

När Olavi återvände till finska Uleåborg, dit föräldrarna då flyttat, kunde han inte längre tala finska.

Han fick göra värnplikten på ett svensktalande regemente i Dragsvik. Som 22-åring flyttade han tillbaka till Sverige och fick jobb som verktygsslipare på Volvo i Köping. Planen var att ta sig vidare till Umeå, där han hade haft nära hem till föräldrar och syskon, men det blev aldrig mer än en plan. Vid 65 gick Olavi i pension – fortfarande kvar i Köping.

I mitten av 1970-talet lockade Kalle Stenman honom att bli medlem i KIS bandy. Olavi har varit medlem sedan dess. Hans idrottsintresse väcktes i Traryd.

– Jag har faktiskt ett DM-brons i bandy därifrån.

Olavi började träna pojkar-77 i KIS tillsammans med Karl-Arne Norström.

Det var fotboll på somrarma, bandy och hockey på vintrarna.

– Men i hockeyn var jag bara med som förälder.

Idrotten är fortfarande viktig. Han säljer biljetter, sätter upp affischer, hissar flaggan för KFF och skjuter raketer när KIS gör mål i bandyn.